Petcu-LuizaBrăileanca Luiza Petcu a reușit să scrie istorie reprezentând cu succes țara noastră la cea de-a XIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Limbă Rusă, la categoria ‘‘Premianți ai olimpiadelor naționale’’, desfășurată la Moscova.

După ce Denis Turcu a fost desemnat cel mai bun elev la Astronomie și Astrofizică din lume și Luiza a dus România pe podiumul mondial al învățământului, câștigând locul I.

Eleva Colegiului Național ‘‘Gheorghe Munteanu Murgoci’’, Luiza Petcu este singura din delegația României care a obținut un trofeu la această olimpiadă.

‘‘Suntem mândri de rezultatele obținute de Luiza. Este unul dintre elevii care fac onoare acestui liceu, cu tradiție de altfel printre elevii cu rezultate deosebite la competiții. Este un elev studios, dedicat în special domeniului acesta al limbilor străine. S-a afirmat foarte timpuriu în această linie a limbilor moderne. A avut rezultate remarcabile și în continuare este un exemplu demn de urmat pentru că știe foarte bine ceea ce vrea să facă în viitor’’, a declarat pentru Infobraila, Chitu Daniel, director adjunct al Colegiului ‘‘G. M. Murgoci’’.

Luiza Petcu a acordat un interviu în exclusivitate pentru Infobraila.

R: Intenționezi să urmezi o facultate în România sau în străinătate?

Petcu: Fiind olimpic internațional am primit foarte multe oferte din partea universităților de prestigiu din mai multe țări, cum ar fi Cuba, Arabia Saudită, Emiratele Arabe, America sau Anglia. Însă mi-a atras atenția oferta primită din partea Universității Sorbona din Emiratele Arabe. Eu vorbesc fluent și limba arabă și o văd ca pe o ofertă demnă de luat în calcul.

: De ce preferi o universitate de peste hotare ?

Petcu : Am primit o ofertă de bursă pentru studii și din partea statului român de aproximativ 15.000 de euro anual, însă există și o condiție. Era vorba doar despre stagii de cercetare și de studiu în străinătate pe o perioadă de doi ani, iar condiția era ca eu să fiu înscrisă la una din universitățile din România, ceea ce nu mi s-a părut deloc avantajos, având în vedere faptul că valoarea burselor din străinătate este mult mai mare.

R : Te pregătești suplimentar pentru rezultatele pe care le-ai obținut ?

Petcu : Da, bineînțeles, dar mă pregătesc numai la limbi străine, engleza, rusa și araba. Nu mi se pare greu, consider că este un efort focalizat corect, am sacrificat multe, dar țelul meu a fost să îmi fac mândră părinții și bineînțeles liceul din care provin.

R : Ce carieră îți dorești să urmezi după ce închei studiile universitare ?

Petcu : Mi-ar face o plăcere foarte mare să lucrez în domeniul diplomatic, pentru că eu personal consider și îmi susțin ideea potrivit căreia România poate juca un rol de punte între Europa și Orientul Mijlociu. Eu personal, având avantajul că cunosc și limba arabă și limba rusă, cred că voi avea un rol destul de important. Nu îmi doresc sub nicio forma să revin în Brăila după finalizarea studiilor universitare.

R : Faptul că ai devenit cunoscută a adus vreo schimbare în viața ta ?

Petcu : Da, eu mi-am arătat valoarea, iar cei din jurul meu sunt conștienți de faptul că eu dintre toți, am reușit ceea ce mi-am propus și mi-am atins toate obiectivele.

Ministerul Învățământului și Științei din Federația Rusă, alături de Universitatea de Stat ‘‘M.V. Lomonosov’’ din Moscova și Asociația Internațională a Profesorilor de Limbă și Literatură Rusă, au organizat cea de-a XIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Limba Rusă. Un motiv de mândrie suplimentară este faptul că dintre cei cinci elevi care au reprezentat România la Olimpiada Internațională, doi sunt din Brăila. Baremele au fost rezolvate de 133 de elevi din 31 de țări.

Elevii au fost invitați la Moscova în luna iunie a anului trecut și au fost însoțiți de conf. univ. dr. Xenia Crasovschi de la Facultatea de Limbi Străine din cadrul Universității București și președinte al Asociației Internaționale a Profesorilor de Limba și Literatura Rusă din România.

sursa: infobraila.ro

(366 accesari)