12.2 C
Chișinău
duminică, 26 martie, 2023

O altă scurgere de informații din paradisurile fiscale. RISE Project anunță o nouă serie de dezvăluiri

Must read

Comentarii recente

RISE Project, comunitate de jurnaliști, programatori și activiști care investighează crima organizată și corupția care afectează România și țările din regiune, anunță că începe #PandoraPapers, un proiect global al The International Consortium of Investigative Journalists, generat de cea mai nouă scurgere de informații din paradisurile fiscale.

Reporterii RISE Project și OCCRP fac parte din echipa internațională de peste 600 de jurnaliști care a avut acces la 12 milioane de documente de la 14 companii specializate in servicii financiare din jurisdicții offshore.

Actele secrete din #PandoraPapers vizează 400 de oficiali din aproape 100 de țări, printre care 35 de actuali sau foști lideri: Tony Blair (fost premier britanic), președinții din Muntenegru, Kenya, Gabon, Chile, sau Andrej Babiš, prim-ministrul Cehiei (care a folosit companii offshore ca să ascundă o investiție de 15 milioane de euro într-o proprietate din sudul Franței).

În România, un oficial aflat în funcție s-a folosit de un carusel offshore în mai multe afaceri de familie. Un fost deputat și-a făcut cont în Elveția printr-o companie paravan. Iar fondatorul afacerii “Roșia Montană” a lăsat urme și aici.

RISE Project a comunicat că va publica primul episod în cursul săptămânii.

Și RISE Moldova anunță că va publica o serie de anchete documentate în cadrul investigației globale #PandoraPapers, coordonată de The International Consortium of Investigative Journalists. Ele vizează foști demnitari, șefi la stat, angajați ai unor instituții publice, precum și mai mulți oameni de afaceri.

„Țările sărace, precum Republica Moldova, sunt afectate de transferul averii în paradisurile fiscale, fapt care se răsfrânge asupra bugetului public destinat drumurilor, școlilor și spitalelor.” – explică RISE Moldova, publicând astăzi un material privind documentele confidențiale din #PandoraPapers ce arată întreg lanțul de firme-clonă al Trustului OTIV, dezvăluie milioanele care s-au oprit pe conturile familiei Plahotniuc din Elveția și Letonia, prezintă rolurile din trust și cine l-a păzit în toată aventura sa prin paradisuri fiscale.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri