2.2 C
Chișinău
luni, 27 martie, 2023

Noul ministru al Justiţiei, proprietarul unei case de lux şi fondator în afaceri profitabile

Must read

Comentarii recente

cebotari mjNoul ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari, în vârstă de34 de ani, este unul dintre cei mai înstăriţi membri ai Guvernului Streleţ, deţinând imobile, maşini şi cote-părţi în trei firme profitabile, scrie moldovacurata.md.

Vladimir Cebotari locuieşte într-un imobil de 560 de metri pătraţi, situat în sectorul Râşcani al capitalei, despre care scrie în declaraţia de avere că este în construcţie începând cu anul 2009, chiar dacă nimic din curtea sa nu vorbeşte despre asta. Ministrul afirmă că deţine jumătate din acest imobil-duplex. În afară de această casă, Vladimir Cebotari deţine împreună cu soţia un apartament de 60 de metri pătraţi şi 33% dintr-o casă cu suprafaţa de 270 de metri pătraţi, care i-a revenit prin succesiune de la tatăl său.

Când a efectuat controlul averii sale, Comisia Naţională de Integritate a stabilit că actualul ministru al Justiţiei deţine un autoturism BMW fabricat în 2012, care costă 400 de mii de lei, indicat în declaraţia de avere, dar că nu a indicat un VAZ fabricat în 1984. Valeriu Cebotari a explicat că l-a vândut, dar că noul proprietar nu ar fi finalizat procedura de înstrăinare.

Firmele în care Vladimir Cebotari deţine cote-părţi sunt „Neaos” SRL (15%), „Vlaconic” SRL (95%) şi SRL C&V „Asistenţa” (50%). Cea mai profitabilă dintre ele ar fi ”Neaos” SRL, întrucât în anul 2012 (ultimul an pentru care la Camera Înregistrării de Stat există date din rapoartele financiare ale firmei) a înregistrat un venit din vânzări de 8 912 000 lei. În octombrie 2014, Vladimir Cebotari a declarat pentru Moldova Curată că nu a avut venituri din activitatea acestei firme, deoarece a decis să reinvestească profitul. La rândul său, CNI a notat în actul de constatare că, potrivit informaţiei de la Inspectoratul Fiscal de Stat, firma „Neaos” şi SRL C&V „Asistenţa”  în perioada 2012-2013 „nu au achitat dividende fondatorilor, respectiv cet. Vladimir Cebotari nu a beneficiat în perioada de referinţă de un venit din partea acestor întreprinderi”.

cebotari casaInspectorii CNI au mai constatat că Vladimir Cebotari nu a indicat în declaraţia de avere 13 conturi bancare. Pe unul dintre ele au fost fixate la momentul controlului 107 mii de lei, iar pe altul – 80 de mii de lei, restul conţinând sume foarte mici sau chiar niciun ban. Vladimir Cebotari a explicat Comisiei: ”…existenţa conturilor bancare nedeclarate … se datorează faptului că acestea practic sunt lipsite de sold, pe ele nu se desfăşoară nicio activitate financiară, sunt formate pe parcursul a mai multor ani la solicitările de emitere a cardurilor bancare şi care au fost crezute închise de către mine (cu siguranţă voi depune cereri de închidere a acestora în cel mai scurt timp)…”. Cu toate acestea, CNI a considerat abaterile neesenţiale şi a clasat cazul.

Vladimir Cebotari este jurist de profesie şi vine în funcţia de ministru al Justiţiei după ce acum trei luni, în aprilie 2015, a fost numit director al Întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”, subordonată Ministerului Transporturilor. Până în aprilie 2015, Cebotari a fost viceministru al Transporturilor, propus de Partidul Democrat. El a deţinut această funcţie din luna iunie 2013, iar până la asta a activat în domeniul aviaţiei, având salarii extrem de mari. A activat în cadrul Companiei de Stat „Air-Moldova” şi a fost director al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile, unde a avut venituri din salarii de aproximativ 800 de mii de lei pe an (2012). Acum aproape un an, Vladimir Cebotari declara pentru Moldova Curată că a acumulat bunurile pe care le are din banii câştigaţi din aviaţie.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri