12.2 C
Chișinău
duminică, 26 martie, 2023

Nou scandal între președinte și Parlament. Aleșii vor să-și angajeze rudele și prietenii

Must read

Comentarii recente

IohannisPreședintele şi Parlamentul sunt din nou în dezacord după apariţia unui proiect de modificare a Codului penal care le dă voie aleşilor să îşi angajeze rudele şi prietenii. Klaus Iohannis spune că iniţiativa este total neavenită şi anunţă că va face toate demersurile pentru a împiedica adoptarea ei.

Reacţii dure au venit şi de la procurorii DNA. Aceştia spun că o astfel de lege anulează munca anchetatorilor în dosare importante.

Proiectul iniţiat de parlamentari PSD, PC şi UDMR dezincriminează conflictul de interese. Judecătorii şi procurorii spun că o astfel de lege împiedică lupta împotriva corupţiei. De altfel, inițiativa a primit aviz negativ de la CSM.
„Vi se pare pare firesc, normal, perpetuarea nepotismului în cadrul cabinetului de parlamentar şi angajarea rudelor apropiate?”, a comentat Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți.

De acereaşi părere sunt şi procurorii DNA.

„Ar putea afecta în mod serios activitatea de combatere a corupției la nivel înalt. Astfel, în anumite cazuri, s-ar putea pronunța, pentru acest gen de fapte, achitarea unor inculpați deja trimiși în judecată sau clasarea unor dosare aflate în instrumentare”, arată DNA înt-un comunicat.

În prezent, pe rol sunt 99 de dosare cu acest obiect.
Alte două proiecte de modificare a legii ANI au fost adoptate tacit la Camera Deputaţilor, aleşii uitând să treacă iniţiativa şi prin Senat. Pusă în faţa unei astfel de situaţii inedite, conducerea Camerei a anunţat că va cere Comisiei juridice să spună ce e de făcut. Cererea nu a mai ajuns la Comisie.

„Ghinion! Nu a ajuns hârtia!”, a comentat senatoarea PC Cristiana Anghel. „În momentul în care au avizul Consiliului Legislativ și acolo se spune foarte clar: prima cameră sesizată este Senatul și tu, Comisie juridică, trimiți la Camera Deputaților ca primă cameră sesizată….ce dovedește lucrul acesta? Fie rea-credință, fie neștiință a domnului (Cătălin) Boboc (președintele comisiei juridice a Senatului -n.r)”, a acuzat Cristiana Anghel.

Cele două proiecte, printre care unul iniţiat de senatorul PC Cristiana Anghel, le dă voie celor găsiţi incompatibili să candideze pentru alte funcţii. În prezent, legea le interzice celor aflaţi în incompatibilitate să mai ocupe orice funcţie publică timp de trei ani.
Liberalii cer intervenţia lui Victor Ponta.

„Are obligația morală să-și aducă la ordin toți parlamentarii care sunt inițiatorii acestor nenorociri antijustiție și să-i determine să-și retragă inițiativele”, a declarat deputatul liberal Ludovic Orban.

Sursa:digi24.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri