vladimir-putin_1751954bNoile sancţiuni europene impuse Moscovei, în special cu scopul de a limita finanţarea economiei ruse, au intrat în vigoare vineri dimineaţa, odată cu publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, anunță AFP.

Noile sancțiuni prevăd înghețarea activelor și interdicție de călătorie în UE pentru alte 24 de personalități ruse, între care Igor Lebedev și Vladimir Jirinovski, vicepreședinți ai Dumei de Stat, precum și un număr de lideri ai separatiștilor proruși din estul Ucrainei, între care și Alexandr Zaharcenko (liderul autoproclamatei republici populare Donețk) și Alexandr Karaman, provenind din Transnistria.

Totuși, poate cel mai important nume care figurează pe lista noilor sancțiuni este cel al ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

De asemenea, sancţiunile blochează atât finanţarea datoriei a trei companii petroliere, şi anume Rosneft, Transneft şi filiala petrolieră a Gazprom – Gazprom Neft, cât şi a trei din sectorul Apărării, OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation şi Uralvagonzavod.

Totodată, acestea mai vizează, nouă întreprinderi care produc articole cu dublă utilizare civilă și militară, cu care UE a instituit interdicție de comerț.

Tot astăzi urmează ca și Statele Unite ale Americii să prezinte noua serie de sancțiuni, după ce joi președintele american Barack Obama anunța că țara sa se alătură UE în acest sens.

sursa: independent.md

(145 accesari)