-0.8 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

Noi reguli pe piaţa publicităţii! Alaiba: „toţi cei interesaţi au la dispoziţie două zile pentru a veni cu propuneri de îmbunătăţire a proiectului”

Must read

Comentarii recente

În cadrul unor dezbateri publice, majoritatea parlamentară a pus în discuție o lege de reglementare a pieții publicităţii care modifică Legea veche, în vigoare din 1997. Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de experţi în 2018. Documentul atestă reglementări privind publicitatea politică şi elimină unele restricţii pentru publicitatea comercială.

De asemenea, acesta prevede crearea Consiliului privind mesajele de interes Public, despre care Octavian Hanganu, director comercial Casa Media, a spus:

„Acest Consiliul va fi creat de către Guvern, se votează de către Parlament, adică este un Consiliul care aparţine guvernării. Eu l-aş numi „Ministerul Adevărului”. Dacă furnizorul este obedient, atunci el primeşte aceasta publicitate, dacă nu – nu primeşte. Este o pârghie „frumoasă” de influenţa asupra difuzorilor.”

Expertul media Eugen Râbca, a explicat că autorii au prevăzut în proiectul de lege că pot fi gratuite şi contra plată: „Am prevăzut doar. Ce va fi – vă spun din start. Statul în primii ani nu va vrea să dea bani, dar să fiţi de acord ca trebuie să ajungem ca şi statul să plătească”.

Documentul vine şi cu reglementări în ceea ce priveşte publicitatea politică, care în prezent nu este reglementată deloc, precum și publicitatea exterioară. Unii participanţi la discuţie au subliniat că proiectul de lege are nevoie de mai multe concretizări.

„Deci, Ministerul Sănătăţii comandă la noi publicitatea socială din contul nostru şi noi o facem, fiindcă şi noi suntem responsabili sociali, şi trebuie să convingem consiliul local ca ei trebuie să voteze scutirea acestei taxe”, a declarat Andrei Jicol, membru al Asociaţiei Agenţiilor de Publicitate.

„La publicitatea exterioară apare punctul de aprobare tacită a autorizaţiei în 20 de zile, care este principalul plageu al corupţiei. Cred că principiu de autorizare tacită nu cred că îşi are loc în oricare lege” , a spus Octavian Hanganu, director comercial Casa Media.

Preşedintele Comisiei Economie, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a subliniat că toţi cei interesaţi au la dispoziţie două zile pentru a veni cu propuneri de îmbunătăţire a proiectului și a subliniat că „absolut toţi vor beneficia de reguli clare.”

Documentul în versiunea finală urmează să fie înregistrat la Secretariatul Parlamentului şi va fi discutat în comisiile permanente, iar ulterior în plenul Legislativului.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri