4.1 C
Chișinău
vineri, 3 decembrie, 2021

Noi prevederi în procesul de demitere a șefilor CNPF, Consiliului Concurenței, ANSC, CA și ANRE

Must read

Comentarii recente

Astăzi, în cadrul ședinței în plen, parlamentul a votat în lectura finală Proiectul de lege car are drept scop responsabilizarea conducătorilor unor autorități publice aflate sub control parlamentar.

Proiectul elaborat de deputații PAS, prevede modificarea Legii privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Legii concurenței, Legii privind achiziţiile publice, Codului serviciilor media audiovizuale, Legii cu privire la energetică.

În conformitate cu modificările operate, conducătorii CNPF, Consiliului Concurenței, Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliului Audiovizualului, ANRE vor fi sancționați, până la revocare din funcție, în caz de executare necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu.

Potrivit autorilor, cadrul legal actual nu prevede pârghii de a efectua un veritabil control asupra activității autorităților publice autonome responsabile în fața Parlamentului sau a conducătorilor acestora.

Acordarea dreptului Parlamentului de a revoca din funcție membrii autorităților publice autonome urmare a audierii rapoartelor anuale de activitate vine să responsabilizeze organele de conducere ale acestor autorități în fața Legislativului, spun autorii.

Anterior, totuși, proiectul afost criticat de scoetatea civilă pe motiv că limitează substanțial independența conducătorilor respectivi și-i obligă să fie obedienți față de majoritatea parlamentară, oricare ar fi aceasta.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri