În cel mai recent roman al său, Dama de cupă, publicat la editura Polirom și prezentat de curând în cadrul Târgului Internațional de Carte „Bookfest” la București, scriitorul Iulian Ciocan relatează istoria lui Nistor Poloboc, în ficțiune Șeful Direcției Arhitectură Urbanism, Fond Funciar al Primăriei Chișinău, care luase „trei mii de euro șpagă”, pentru că dăduse o autorizație de construcție unui „barosan insistent, să facă o benzinărie într-un colț de parc curat”.

Octavian Țîcu (pentru Cotidianul.md)

Întors bucuros acasă după un chef în care a serbat șpaga, Nistor Poloboc (alias Nistor Grozavu) se trezește în fața casei cu o groapă, în care își luxează piciorul, iar a doua zi această groapă devine și mai mare, până înghite tot orașul, transformat „în căcat” de sinistrul personaj.

 Puternic ancorat în realitatea noastră, chiar dacă într-o dimensiune de ficțiune, romanul ne prezintă mai multe personaje, care pot fi cu ușurință descifrate, printre care primarul Denis Cartof (alias Dorin Chirtoacă), Adrian Cotețov, Natalia Mereacre, Ion Jizdan, procurorul Balabanov, peste care domină autoritar figura Marelui Oligarh. După ce groapa l-a înghițit pe primarul Denis Cartof, asemeni multor altor personaje, Marele Oligarh adună toți primarii din Moldova la Palatul Republicii, pentru a alege un nou edil al capitalei, „rând pe rând primarii sărind de pe scaune și strigând că sunt cei mai buni și mai demni”, alții „cădeau în genunchi înaintea Marelui Oligarh, implorându-l să fie aleși în funcția de edil-șef al capitalei”. Groapa este de fapt „statul capturat”, creatura Marelui Oligarh, în care s-a prăbușit nu doar capitala, ci întreaga republică.

Asemeni lui Nistor Poloboc, m-am trezit și eu într-o dimineață…cu un gard în fața casei. Montat într-o clipă parcă, asemeni Zidului Berlinului, peste noapte. Gardul care împrejmuia cinematograful Gaudeamus. Poliția se certa cu șoferii și scotea plăcuțe de înmatriculare, mai mulți activiști civici protestau contra demolării abuzive, paza de la Garden Palace își apăra în fața poliției clienții care au parcat pe spațiile verzi. Între garduri, macarale și buldozere au scos acoperișul într-o zi și au început bascularea cinematografului cu o rapiditate uluitoare. După masă a urmat protestul Platformei DA, care împreună cu primarul ales, dar încă nevalidat, încercau să se opună începutului de demolare, nefericita clădire fiind înghițită bucată cu bucată, exact ca în groapa din roman. O nebunie a născut mai multe nebunii. Iar vinovat de toate aceste lucruri se face…Nistor Poloboc, „bărbatul trupeș, pleșuv, cu barbă sârmoasă și cruntă, și un rânjet de porc”. Anume el a generat „nistoriala” Chișinăului.

„Nistoriala” înseamnă nu doar preluarea abuzivă a terenurilor și pământului din municipiul Chișinău, înstrăinate pentru construcția aiurea a blocurilor locative, benzinăriilor sau spațiilor comerciale, nu doar ofensiva fără precedent asupra spațiilor verzi și terenurilor de joacă pentru copii sau lichidarea stadioanelor sportive. La astea s-au priceput și alții până la Nistor Poloboc. „Nistoriala” mai înseamnă, iar acest fapt chiar este o premieră pentru Republica Moldova, punerea în serviciul Marelui Oligarh, care prin intermediul său a încercat preluarea ilegală și banditească a primăriei orașului Chișinău. Ultima redută pe care Marele Oligarh n-a putut să o cucerească. Dar să luăm de la capăt istoria lui Nistor Poloboc, pentru că altfel nu vom înțelege de unde vine „nistoriala”.

Omul a pornit promițător în viață. În 1982 a absolvit Institutul Politehnic Chişinău (actualmente Universitatea Tehnică a Moldovei), cu specialitatea inginer-constructor, după care a obținut mai multe titluri științifice (doctor, doctor habilitat, cercetător științific superior, doctor în tehnică) și titlul didactic de conferențiar universitar. Are publicate patru monografii, 41 de articole științifice, dintre care 7 peste hotare, un manual, 18 suporturi de curs, între 1990-1996 a fost conferențiar universitar la catedra Construcții Arhitectonice, Universitatea Tehnică a Moldovei, iar din 1996 a devenit decan al facultății Urbanism și Arhitectură, Universitatea Tehnică a Moldovei. Ditamai om serios, cu profil academic și universitar. Cine s-ar fi gândit unde va ajunge.

Din 2007, în contextul marilor schimbări pe care le așteptam odată cu alegerea lui Denis Cartof în funcția de primar, domnul decan ajunge viceprimar al capitalei, iar de aici pornește „nistoriala”. Se cunoștea și până la războiul declanșat de Marele Oligarh împotriva liberalilor, că Nistor Poloboc era artizanul principalelor ilegalități care se fac la primărie, în condițiile în care primarul Denis Cartof era preocupat mai mult de legume și zarzavaturi. S-au dorea să pară așa.

Înjosit și desconsiderat, întotdeauna ca un „pudelioc” în două lăbuțe, gata să „semneze la stânga și la dreapta toate prostiile pe care era obligat să le semneze”, după cum relata un alt primar al capitalei, Nistor Poloboc nu avea de ce să rămână fidel „mafiei liberale”. Poate că ar fi rămas, doar că jocurile puterii l-au atras de partea lui Plahotniuc. Marele merit al oligarhului este că ne-a arătat cât de coruptă și mizeră este clasa noastră politică și funcționarii de stat. Doar că Marele Oligarh n-a folosit asta pentru binele poporului, ci pentru a-și servi propriul interes în crearea statului capturat. Adică în lărgirea gropii.

Acțiunea Marelui Oligarh a fost până la un anumit moment una de maestru. Pe 25 aprilie 2017 l-a arestat pe Nistor Poloboc ca fiind bănuit de depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul parcărilor cu plată. Două zile mai târziu el a fost plasat în arest la domiciliu, deoarece colabora cu ancheta. Pe 30 mai, Curtea de Apel a admis recursul de eliberare a lui Grozavu din arest la domiciliu și plasarea acestuia sub control judiciar. „Am semnat contractul cu firma austro-ungară Parkleitsystem, care se angaja să amenajeze în Chișinău parcări cu plată, la indicația primarului capitalei Dorin Chirtoacă și fără a citi măcar prevederile documentului”, asta a mărturisit viceprimarul capitalei, Nistor Poloboc, care a revenit la primărie, după ce a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar.

Nistor Poloboc a mai spus că a fost eliberat sub control judiciar pentru că a colaborat cu ancheta și a spus procurorilor adevărul. Viceprimarul nu a mărturisit declarațiile pe care le-a făcut pentru oamenii legii, dar a recunoscut că a semnat contractul cu Parkleitsystem pe data de 3 decembrie 2015, fără avizul CMC, la indicația edilului. Ca să vezi, Denis Cartof a putut să-i ceară lui Nistor Poloboc să semneze un document contra voinței lui și fără avizul CMC. De parcă Nistor Poloboc nu știe că acest lucru este ilegal. Râd și curcile din ocol.

Într-un cuvânt, Nistor Grozavu a devenit contra lui Dorin Chirtoacă ceea ce Ilan Șor a fost împotriva lui Vlad Filat. Mai departe același scenariu, arestarea lui Denis Cartof, destituirea acestuia din funcția de primar și plasarea sub arest la domiciliu. Poloboc, însă, avea de îndeplinit „nistoriala”. După ce a devenit primar interimar al capitalei, la instrucțiunile Marelui Oligarh, Nistor Poloboc a numit-o pe „fufa” independentă întâi viceprimar, apoi primar interimar al Chișinăului.

Dispoziția privind numirea celor doi viceprimari a fost semnată de Nistor Poloboc în baza Legii cu privire la municipiul Chişinău, adoptată la inițiativa Partidului Liberal. Potrivit documentului, primarul poate numi adjuncții printr-o dispoziție dacă la două ședințe consecutive ale Consiliului municipal proiectul privind numirea viceprimarilor este exclus de pe ordine de zi sau nu întrunește numărul necesar de voturi. Asta în mod oficial. În realitate, un viceprimar arestat și sub acuzație, devine primar interimar, după care numește ilegal alți doi viceprimari, dintre care unul este numit în locul său primar interimar. Ați înțeles ceva? Nici eu, dar asta este „nistoriala” orașului Chișinău, înfăptuită de Marele Oligarh.

Mai departe, proaspăt numită de Nistor Poloboc în funcția de primar interimar, „fufa” independentă pune în aplicare strategia Marelui Oligarh, „curăță terenul” de „mafia liberală” și începe numirea în funcție a oamenilor lui Plahotniuc, pentru a pune stăpânire pe capitală. Doar că aici intervine scurt-circuitarea planului, deoarece întâi Marele Mustăcios, apoi Denis Cartof, își dau demisia din funcția de primar la Bălți și Chișinău, ceea ce a obligat sistemul să organizeze alegeri locale anticipate.

Ce a fost mai departe știm. Datorită opoziției, nouă, cetățenilor acestei redute, Marele Oligarh a fost înfrânt, iar „nistoriala” Chișinăului oprită. „Nistoriala” nu este unica invenție a Marelui Oligarh. Până la ea a mai fost „tănăseala” Curții Constituționale, „drăguțeneala” Băncii Naționale, „dodoneala” Președinției și multe alte manifestări ale uzurpării puterii în acest stat, devenit o groapă care ne va înghite pe toți. Dacă, desigur, nu vom dori să oprim acest lucru prin solidaritate și unitate în jurul opoziției. Și prin bâta votului la toamnă.

Octavian Țîcu (pentru Cotidianul.md)

(50 accesari)