plaha timoftiNicolae Timofti nu a putut face faţă presiunilor din partea oligarhului Plahotniuc.
PD a depăşit ultimul obstacol în obţinerea controlului total al ţării. Preşedintele Nicolae Timofti, care iniţial se împotrivea desemnării lui Plahotniuc pentru funcţia de prim-ministru, a semnat, totuşi, decretul de numire în funcţie a lui Pavel Filip, o persoană din anturajul oligarhului.

Un rol important în această piesă de teatru a avut-o Ion Păduraru, care a împiedicat desemnarea repetată a lui Ion Sturza.

Pe 15 ianuarie a devenit limpede că PD a obţinut fotoliul premierului, pentru care a luptat cu ardoare încă de la sfârşitul anului trecut. În această zi evenimentele s-a desfăşurat extrem de rapid. La ora 16:30, Ion Păduraru, candidatul desemnat de Timofti în seara zilei de 14 ianuarie, şi-a retras benevol candidatura, iar în câteva ore, Timofti a desemnat alt candidat, nimeni altul decât Pavel Filip.

Iniţial, pentru acest post candida oligarhul Plahotniuc, însă a fost respins de şeful statului, cu toate că a fost propus de o majoritate parlamentară, creată intenţionat pentru a-l împinge pe Plahotniuc. Cu toate acestea, democraţii serbează victoria – Filip, unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai lui Plahotniuc, urmează să-şi adune echipa de miniştri săptămâna viitoare. Cum a reuşit PD să întoarcă situaţia în favoarea sa, după ce Timofti le-a aplicat o lovitură?

Demisia care n-a fost să fie

Săptămâna aceasta Timofti a fost de acord să părăsească de bună voie fotoliul preşedintelui. El intenţiona să-şi prezinte demisia, după ce miercuri PD a cerut aprobarea oficială a candidaturii lui Plahotniuc.

Surse ale NewsMaker declară că această decizie a fost împiedicată de autorităţile europene. UE încă de la începutul anului trecut susţinea lupta preşedintelui cu PD, deoarece cei din urmă băgau pe gât candidatura lui Plahotniuc pentru postul de prim-ministru, şantajând şeful statului cu dosare penale, care ar putea fi intentate pe numele feciorilor acestuia. Potrivit NM, în după-amiaza zilei de 13 ianuarie, reprezentanţii Uniuni Europene au avut o discuţie cu Timofti, dându-i asigurări că atunci când Plahotniuc este doar la un pas de capturarea absolută a statului, alegerile anticipate nu mai sunt privite ca un scenariu negativ.

În consecinţă, în locul demisiei pe care Nicolae Timofti era pregătit s-o anunţe, acesta a respins repetat candidatura lui Plahotniuc pe 13 şi 14 ianuarie.

Candidatul care n-a mai ajuns premier

În continuare evenimentele au fost cu adevărat imprevizibile. Nicolae Timofti intenţiona să meargă în ofensivă împotriva PD, care era cu adevărat demoralizat şi a început puţin câte puţin să piardă opozanţi din coaliţie.

Joi, 14 ianuarie, şeful statului a avut o discuţie cu Ion Sturza, la finalul căreia cei doi s-au înţeles că Timofti îl desemnează pentru a doua oară la şefia Guvernului. Acest eveniment ar fi trebuit să fie punctul culminant în dezbateri, manevră care ar pune democraţii în faţa unei alegeri dificile: să voteze pentru Sturza sau să opteze pentru anticipate şi să rămână în afara uşilor viitorului Parlament.

Sturza a confirmat pentru News Maker că a purtat discuţii cu şeful statului şi că a acceptat desemnarea sa repetată. Potrivit lui Sturza, în timpul discuţiei acesta se afla la Bucureşti şi deja se pornise spre Chişinău. Încă pe 14 ianuarie, la 19:30 înţelegerea între cei doi mai era în vigoare. Însă, în scurt timp fostul premier a aflat că Timofti a luat o altă decizie şi anume de a-l desemna pe Ion Păduraru. Mai mult, Sturza a ajuns la Chişinău joi seara, iar vineri a şi plecat.

Sturza a catalogat decizia lui Timofti drept bizară, însă a menţionat că după ce aceasta a fost luată nici o acţiune a lui Păduraru nu a dat de înţeles că noul candidat s-ar putea retrage atât de subit. „Pe 15 ianuarie iar am discutat cu preşedintele la telefon. Timofti era bine dispus, declarând că Păduraru este decis să meargă până la capăt şi demarează procesul de dezoligarhizare a ţării”, a declarat Sturza. La câteva ore după această discuţie, Ion Păduraru nu doar şi-a retras candidatura, ci şi a subliniat că Timofti ar trebui să analizeze candidatura lui Filip.

Schema „Filip”

Păduraru s-a retras intenţionat din cursă în favoarea lui Filip, deoarece scopul primordial al acestuia era să împiedice desemnarea repetată a lui Sturza.

Planul lui Păduraru era să tergiverseze prezentarea cabinetului de miniştri până pe 28 ianuarie, astfel democraţii ar fi fost puşi în faţa alegerii: fie să-l voteze pe Păduraru, fie să meargă în anticipate. Nu este clar dacă această schemă a existat cu adevărat, precum nu sunt clare nici motivele lui Timofti de a respinge candidatura lui Sturza. Potrivit NM, Păduraru era veriga cea mai slabă dintre apropiaţii lui Timofti, nu degeaba numele acestuia este regăsit în autodenunţul lui Shor. „Lui Păduraru i s-a spus că ar putea ţine companie lui Filat”, a declarat sursa.

Filip este o persoană foarte apropiată oligarhului Plahotniuc. Mai mult, acesta a fost unul dintre puţinii care-l acompaniau la mitingul din 13 ianuarie organizat de PD. Amintim că nici liderul PD, Marian Lupu, nici preşedintele de onoare, Dumitru Diacov nu au fost prezenţi la acea acţiune.

Potrivit portalului citat, unica forţă care ar putea să oprească forţele oligarhice sunt oamenii şi anume protestele paşnice organizate de Platforma Demnitate şi Adevăr, la care vin mii de cetăţeni din întreaga ţară.

Sursa: newsmaker.md

(110 accesari)