1.4 C
Chișinău
miercuri, 1 decembrie, 2021

Nicolae Osmochescu: Există rezerve foarte serioase privind legalitatea actualei majorităţi parlamentare

Must read

Comentarii recente

osmochescu nicolaeNicolae Osmochescu, fost judecător al Curţii Constituţionale, a demascat în cadrul unei emisiuni de la Unimedia comiterea unor încălcări de ordin procedural în cazul creării noii majorităţi parlamentare.

Expertul în drept constitutional a susţinut că asupra prevederior şi considerentelor juridice şi constituţionale au prevalat interesele politice.

„Prin hotărârea sa din 29 decembrie 2015, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a stabilit că preşedintele trebuie să se conformeze cu candidatura propusă de o majoritate parlamentară absolută, fără ca să deschidă parantezele necesare”, a declarat expertul.

„Conform regulamentului Parlamentului, majoritatea parlamentară se formează la primele şedinţe ale Legislativului în şedinţă plenară, prin înaintarea unei declaraţii semnate de grupul de deputaţi care formează această majoritate. Acest lucru însă nu a fost făcut”, a subliniat ex-judecătorul Curţii Constituţionale.

La fel, vis-à-vis de formarea noilor fracţiuni, a celor din numărul transfugilor, trebuie să treacă 6 luni pentru a înregistra un nou grup parlamentar, pe când la noi e posibil orice.

Din aceasta rezultă, actuala majoritate parlamentară nu poate fi considerată ca una cu drepturi depline, fiindcă nu a trecut prin toate procedurile legale. „Prin urmare, am rezerve foarte serioase privind legalitatea acestei majorităţi”, a declarat Osmochescu.

„Eu o consider o quasi-majoritate în care au predominat interesele politice asupra raţiunilor juridice stipulate de Constituţie şi de regulamentul Parlamentului”, a conchis expertul constitutionalist.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri