pageChiar dacă în faţa camerelor de luat vederi autorităţile vorbesc convingător despre importanţa combaterii nepotismului pentru reducerea corupţiei, în spate, o bună parte dintre oficiali ne oferă exemple de conflicte de interese.

Relaţiile de rubedenie şi interesele contractuale s-au înrădăcinat de-a binelea în Republica Moldova. Dovezile vii sunt actorii politici, judecătorii, procurorii şi oamenii de afaceri, conectaţi între ei prin relaţii economice corporative şi de rudenie.

Cele mai multe relaţii de rubedenie şi interese contractuale cu personaje loiale din structurile de stat şi private, financiare şi din justiţie le are clanul controversatului afacerist, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care în premieră pentru Republica Moldova, a concentrat în mâinile sale aproape toate instituţiile publice.

Naşa oligarhului, Raisa Apolschii, este deputat PD şi şef al Comisiei juridice din Parlament.

De la naşi la fini. Vicepreşedintele Parlamentului, Andrian Candu, este finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc.

„Să dea apreciere mai bine cetăţenii şi alegătorii, dar nu eu personal să-mi pun o notă dacă am fost ajutat sau nu, dacă a fost o motivaţie, adică, să zicem un motiv pentru promovare”, a declarat Adrian Candu atunci când a fost întrebat dacă nașul său, Plahotniuc, l-a ajutat în cariera politică.

Şi şeful de la CNA, Viorel Chetraru are relaţii de rubedenie cu persoane influente din PD. Tatăl acestuia, Anatol Chetraru, se numără pe lista electorală a Partidului Democrat.

Bogdan Zumbreanu, şeful direcţiei urmărire penală la CNA, este finul lui Valentin Mejinschi, directorul companiei de pază şi securitate „Argus-S”, care asigură paza şi securitatea domiciliului lui Plahotniuc şi a lui personală. Zumbreanu este şi ginerele lui Petru Răileanu, judecător la Curtea Constituţională.

Un alt grup de influenţă este condus de fostul premier, preşedintele PLDM, Vlad Filat. Naşul său, Anatolie Ghilaş, este directorul general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru. A figurat pe listele Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009.

„Toți știu că eu sunt nașul domnului Filat. Care este problema? La noi în țară fiecare are neamul lui, cumătrul lui, etc. Așa este țara noastră”, afirmă Anatolie Ghilaș.

Însă, Ghilaş evită să vorbească despre un alt fin al său Adrian Nichifor, condamnat pentru omorul fratelui fostului comisar de la Nisporeni. Chiar dacă şeful de la Cadastru neagă informaţia, fotografiile în care sunt surprinşi cei doi vorbesc de la sine despre relaţia de familie pe care o au. Mai mult, într-o înregistrare audio făcută în penitenciarul nr. 13, Adrian Nichifor declară că este finul lui Ghilaş, la fel ca Filat.

În justiţie este cunoscută şi prietenia dintre preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi, şi finul său de cununie, preşedintele Judecătoriei Râşcani, Oleg Melniciuc, care a reuşit să obţină acest fotoliu în pofida faptului că şeful statului nu l-a considerat demn şi i-a respins candidatura.

În acelaşi timp, ministrul Justiţiei, liberal-democratul Oleg Efrim, este cumnat cu Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale. Efrim este şi rudă cu reprezentantul firmei Norma SRL, care cere de la Guvern despăgubiri de 130 de milioane de lei.

Precizăm că Ministerul Justiţiei are calitate de pârât în acest dosar şi reprezintă interesele statului în raport cu pretenţiile firmei Norma. Ministrul Oleg Efrim nu a răspuns la telefon pentru a comenta conflictul de interese.

Sursa: jurnal.md

(265 accesari)