-1.2 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Negocierile Acordului de Liber Schimb pe ultima sută de metri

Must read

Comentarii recente

RM-SI-UEMîine începe ultima rundă de negocieri privind Acordul  de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv  RM – UE (Deep and Comprehensive Free Trade Area, DCFTA). La ședința de mîine se va face bilanțul negocierilor de pînă acum. O atenție deosebită va avea subiectul  aplicarea preferințelor comerciale DCFTA în raioanele din stânga Nistrului.  

Delegația va fi condusă de viceministrul Economiei, Octavian Calmâc și reprezentantul Departamentului Comerţ al Comisiei Europene, Luc Devigne.

După finalizarea textului Acordului, urmează un șir de activități protocolare interne ale Uniunii Europene. Infrastructura calității, măsuri sanitare și fitosanitare, facilitarea comerțului și administrarea vamală, proprietate intelectuală, achiziții publice și concurență, dar și alte aspecte economice care fac parte din ampla reformă, care a servit drept debutul negocierilor privind Acordul de Liber Schimb, lansate în 2010.

Glasul.md amintește că prima rundă de negocieri a avut loc în perioada 19-23 martie 2012 și se vor încheia pe 12 iunie 2013. Autoritățile  din Republica Moldova speră că anul acesta se va parafa Acordul.

Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE, asigură integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiul comunitar și presupune liberalizarea graduală  a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la Acquis UE. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP) care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat – DCFTA va fi un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri şi investiţii.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri