14.4 C
Chișinău
joi, 26 mai, 2022

Negocieri privind Acordul dintre Guvernele R. Moldova şi al României privind construcția podului rutier de frontieră: Suma totală a fost estimată la 40 de milioane euro

Must read

Comentarii recente

Negocierile pe marginea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind construcția podului rutier de frontieră, peste râul Prut, situat între localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova, s-au desfășurat vineri, 21 ianuarie, în format de videoconferință, la Chișinău și București.

Echipa de negociatori a Republicii Moldova, condusă de Secretarul general al ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, împreună cu delegația României, condusă de secretarul de stat al ministerului Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, au agreat textul final privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice ale Acordului. 

Acordul prevede construcția podului rutier de frontieră, care va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

În cadrul negocierilor, au fost discutate condițiile stabilite la trecerea frontierei de stat a personalului implicat în executarea lucrărilor de construcție, dar și aspecte ale regimului fiscal și vamal pentru mărfurile și mijloacele de transport necesare construcției podului.

Termenul de executare a lucrărilor, conform documentului, este de 2 ani de la începerea lucrărilor. Guvernul României va asigura finanțarea lucrărilor de construcție a podului și a drumului de acces, inclusiv infrastructurile conexe, amplasate pe teritoriul României. Suma totală a fost estimată la 40 de milioane euro. Iar construcția drumului de acces și a infrastructurii conexe pe partea Republicii Moldova va fi finanțată de Guvernul de la Chișinău, cu un cost estimativ de 2 milioane euro.

De asemenea, au fost purtate discuții pentru semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reabilitarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) și Galați (România), care deja a fost reabilitat la finele anului 2021, valoarea lucrărilor fiind de circa 8 milioane RON, asigurată în totalitate de Guvernul României. 

Semnarea celor două Acorduri se preconizează a fi realizată în cadrul ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României, planificată pentru luna februarie a.c.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri