23.2 C
Chișinău
luni, 26 septembrie, 2022

Năstase, prezent la dezbaterea din PE: Plahotniuc şi Dodon acționează precum Ianucovici în Ucraina. Asistenţa financiară trebuie condiționată

Must read

Comentarii recente

Republica Moldova traversează un moment dramatic, fiind ținută în captivitate de oligarhul Vlad Plahotniuc și a Partidul Democrat, în tandem cu președintele pro-rus, Igor Dodon, iar schimbarea sistemului electoral proporțional în bunul mixt propus de Dodon și promovat de

binomul Plahotniuc-Dodon după modelul și traiectoria lui Ianucovici în Ucraina, cu ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, înseamnă păstrarea statului captiv și consolidarea unui regim cleptocratic și autoritar la granița de est a UE și NATO. Mesajul este transmis de liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, după ce a participat la şedinţa Parlamentului European de la Strasbourg, în cadrul căreia s-a discutat despre asistenţa financiară de 100 de milioane de euro destinată Republicii Moldova.

„Am considerat necesar să trag acest semnal de alarmă și aici, în una din capitalele UE, Strasbourg. (…) Încercarea iresponsabilă a lui Plahotniuc, Candu și Filip de a convinge instituțiile europene de la Bruxelles și unele cancelarii că prin schimbarea sistemului electoral, partidul de guvernământ, care potrivit sondajelor de opinie nu intră în Parlament la viitoarele alegeri, într-un sistem mixt promovat de Dodon va câștiga alegerile și-l va neutraliza pe Dodon, este o manipulare fără nici o legătură cu realitățile politice din Republica Moldova”, a transmis Năstase.

În context, acesta atenționează că modificarea sistemului electoral urmărește „nu menținerea țării noastre pe orbita UE, ci consolidarea cartelului politic Plahotniuc-Dodon, cu suprimarea șanselor opoziției anti-oligarhice și pro-europene autentice de a accede în Parlament”.

„Dacă un astfel de plan se va realiza, există un risc major de destabilizare politică gravă a Republicii Moldova, aflată la granița UE și NATO, într-o regiune extrem de sensibilă geopolitic. Introducerea sistemului mixt de vot la următoarele alegeri în condițiile statului captiv, înseamnă în mod iminent obținerea de către Dodon și forțele ostile Republicii Moldova a unei majorități parlamentare și o denunțare a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, pe care vom fi nevoiți să-l apărăm în stradă”, a transmis liderul PPDA.

Năstase declară, totodată, că astăzi, opoziția antioligarhică și real pro-europeană de la Chișinău, dar și majoritatea populației țării își pune speranța în Parlamentul European, în cadrul căruia delegația română are un cuvânt greu de spus în decizia de a acorda cele 100 de milioane de euro ţării noastre.

De asemenea, acesta transmite că acordarea tranșei din asistență financiară a UE trebuie condiționată ferm de garantarea de către regimul Plahotniuc-Dodon a îndeplinirii tuturor condiționalităților avansate de către instituțiile europene, a recomandărilor Comisiei de la Veneția și de retragerea proiectului sistemului electoral mixt propus de Dodon și promovat împreună cu Plahotniuc, „în mod similar cu implementarea lui în 2011 de către Ianucovici în Ucraina, la fel, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția”.

„Doar împreună putem restabili democrația, statul de drept și reveni la dezvoltarea vectorului nostru firesc, reclădind speranța unei integrări reale în spațiul de valori europene”, se mai arată în mesajul liderului PPDA, Andrei Năstase.

Amintim că astăzi Parlamentul va lua o decizie privind acordarea asistenței macro-financiare de 100 de milioane de euro pentru țara noastră.

Sursa:independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri