3.2 C
Chișinău
sâmbătă, 4 decembrie, 2021

Mureşan: „Dacă recomandările Comisiei de la Veneţia nu vor fi respectate de la A la Z, cele 100 de mil. de euro NU vor veni”

Must read

Comentarii recente

Nerespectarea de către guvernarea de la Chişinău a recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind schimbarea sistemului de vot va pune în pericol asistenţa financiară de 100 de milioane de euro promisă de UE Republicii Moldova. Declaraţia îi aparţine europarlamentarului Siegfried Mureşan şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Parlamentul European o spune foarte clar de o lună de zile: Vrem să acordăm o sută de milioane de euro Republicii Moldova, vrem să acordăm aceşti bani cât mai rapid, însă vrem să ne asigurăm că standardele democratice nu sunt în pericol în Republicii Moldova. Aceasta este una din precondiţiile finanţării. Nu este nici un secret – acestea sunt regulile europene – dăm bani ţărilor democratice”, a declarat europarlamentarul.

„Or, schimbarea legislaţiei electorale în contra avizului Comisiei de la Veneţia, care este organismul internaţional cu cea mai mare expertiză în materie de legislaţie electorală, pune un semn de întrebare major privind respectarea standardelor democratice din Republica Moldova şi de aceea poziţia Parlamentului European, foarte clară şi constantă în ultimele săptămâni, este următoarea: „Dacă veţi implementa toate recomandările Comisiei de la Veneţia de la A la Z, atunci banii vor veni neîntârziat în Republica Moldova. Dacă nu veţi ţine cont de avizul Comisiei de la Veneţia şi nu veţi aplica toate recomandările, atunci banii nu vor putea veni”, a mai spus Siegfried Mureşan.

Potrivit europarlamentarului, dacă guvernarea de la Chişinău va shimba legislaţia electorală fără acordul Comisiei de la Veneţia atunci îşi va pierde întru totul încrederea partenerilor externi.

„Dacă autorităţile vor schimba legislaţia electorală în ciuda organismului internaţional cu cea mai mare expertiză în acest domeniu, atunci va fi o pierdere de credibilitate ireversibilă a Republicii Moldova. Şi care sunt implicaţiile, dacă partenerii internaţionali nu mai au încredere în tine? – Acestea sunt: în primul rând, nu mai vin investitori în Republica Moldova, căci investitorii se uită unde legea funcţionează, unde statul de drept funcţionează tot mai bine. Ştim că în Republica Moldova nu totul e perfect, dar mereu simţim atacuri la adresa ordinii democratice a statului de drept”, a adăugat Mureşan.

Iar pierderea încrederii investitorilor străini va putea afecta grav economia ţării, spune Mureşan.

„Mai puţini investitori înseamnă mai puţină creştere economică, înseamnă mai puţine locuri de muncă, înseamnă salarii mai proaste pentru oameni. În sectorul privat înseamnă mai puţine poliţe plătite la stat, înseamnă un risc major ca pensiile vârstnicilor, ca alocaţiile copiilor şi salariile bugetarilor să fie periclitate. Acesta-i adevărul, aceasta e imaginea completă. Trebuie s-o spunem oamenilor – nu sunt doar nişte consecinţe negative abstracte, ci sunt extrem de concrete şi dacă Guvernul, autorităţile vor merge pe acest drum, trebuie să o spun: Este un drum iresponsabil care va face rău cetăţenilor”, a conchis europarlamentarul.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. ————————–
  |$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$|
  |$$$Dosarul Plohotniuc$$$|
  |$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$|
  ————————-

  De ce NU!!! Plohotniuc? În primul rând, fiindca Plohotniuc este vinovat de cea
  mai mare crimă posibilă la noi UZURPAREA PUTERII ÎN STAT! Dovezile o reprezintă urmatoarele date de pe saitul parlamentului.

  101 de deputati aleși în cadrul scrutinului din 30 noiembrie 2014 au constituit
  5 fractiuni parlamentare:

  Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova
  Deputați 25
  Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova
  Deputați 23
  Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova
  Deputați 21
  Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova
  Deputați 19
  Fracțiunea Partidului Liberal
  Deputați 13

  Astăzi pe saitul parlamentului este prezentată următoarea listă de 101 de
  deputați aleși în cadrul scrutinului din 30 noiembrie 2014 ce-au constituit
  5 fracțiuni parlamentare:

  Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova
  Deputați 39
  Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova
  Deputați 24
  Fracțiunea Partidului Liberal
  Deputați 11
  Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova
  Deputați 7
  Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova
  Deputați 5
  Deputați neafiliați
  Deputați 15

  Aceste schimbări sau produs sub conducerea învinuitului Vlad Plohotniuc
  prin șantaj și mituire a deputaților. Procurorii internaționali urmează
  să cerceteze fiecare caz în parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri