-2.3 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Moscova la următoarele alegeri va uni PCRM cu PD-ul lui Plahotniuc

Must read

Comentarii recente

vvvvvvvv_71875500Ultimele sondaje de opinie efectuate în Republica Moldova arată că în viitoarele alegeri parlamentare învingători vor ieși comuniștii. Aceștia ar putea crea o nouă Alianță de guvernare făcând o coaliție cu Partidul Democrat, a declarat directorul institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, pentru ng.ru.

Surse din Parlamentul Republicii Moldova au confirmat acest lucru pentru ng.ru, precizând că Vladimir Plahotniuc, sponsorul PD, și-ar fi „transferat întreaga sa avere în Federația Rusă”. La un anumit moment PD-ul a hotărât soarta Moldovei alăturându-se partidelor de dreapta, acum există posibilitatea ca acest lucru să se repete, doar că de data aceasta aliații să fie de stânga.

În Moldova a început o luptă activă de schimbare a vectorului de integrare, din UE în Uniunea Vamală. Coaliția de Guvernare, care intenționează până în august să semneze Acordul de Asociere și Crearea a Zonei de Liber Schimb, este atacată de pe 3 fronturi: din est – Transnistria, din partea de sud – Autonomia Găgăuză, iar la centru – Partidul Comuniștilor, condus de ex-președintele Republicii Moldova – Vladimir Voronin. Recent, ministrul afacerilor externe a Transnistriei – Nina Ștanski, l-a avertizat pe șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, asupra faptului că Tiraspolul nu o să ia în considerare propunerile Chișinăului asupra reglementării conflictului transnistrian, până când Moldova nu va rezolva „problema” de instituire a Zonei Economie Libere cu UE. Potrivit Tiraspolului, această zonă prezintă riscuri serioase pentru Transnistria, iar regiunea este setată spre o altă direcție de evoluție a lucrurilor, direcția pro-rusă, adică – Uniunea Vamală.

Bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a confirmat pentru ng.ru, despre intenția de a organiza un referendum la data de 2 februarie, pentru a clarifica opțiunile populației din regiune asupra politicii externe. Potrivit lui Formuzal, „nimeni nu poate nega dreptul găgăuzilor de a-și alege vectorul de politică externă al R. Moldova”. Este cunoscut faptul că găgăuzii optează pentru Uniunea Vamală, motiv din care între Bașcan și Președintele țării, Nicolae Timofti, a izbucnit un conflict. Aflându-se într-o vizită în Turcia, Timofti s-a plâns că „unuii lideri din Comrat nu susțin politca externă oficială a R. Moldova, politică de apropiere de UE, și vor inițierea unui referendum privitor la aderarea în Uniunea Vamală”. Drept răspuns Formuzal a declarat despre „incompatibilitatea” lui Nicolae Timofti cu postul de președinte al țării.

În ceea ce îi privește pe comuniști, care au în programă marcat ca vectorul de politică externă – integrarea în UE, aceștia au schimbat macazul și susțin excat contrariul. Voronin își convinge electoratul ca va întoarce, din nou, țara spre est, în cazul în care va câștiga alegerile. Arcadie Barbaroși este convins că Moscova deja lucrează în această direcție, motiv din care va utiliza și imigranții care lucrează la negru în Federația Rusă. Moldovenii putea intra fără viză în Rusia, să stea acolo timp de 3 luni, după care să părăsească teritoriul țării și chiar în aceiași zi se puteau întoarce înapoi. De la 1 ianuarie regulile de joc au fost schimbate – moldovenii vor putea intra în Federația Rusă înapoi doar peste 3 luni. Lucru care înseamnă că mulți își vor pierde locurile de muncă, iar la următoarele alegeri vor vota împotriva conducerii actuale.

Sociologistul Dan Dungaciu consideră că migranții moldoveni ar putea „arunca în aer” următoarele alegeri parlamentare. „Rusia are două pârghii principale prin care poate influența Moldova – prima – Transnitria, cea dea II-a: migranții din Rusia.” Deși Transnitria este considerată un harpon cu care Moscova ține Chișinăul, în teorie, acesta din urmă ar putea să devină ineficient.

Ce-a de II-a pârgie – migranții, este considerat de Dungaciu mult mai periculoasă. „Permise obligatorie de muncă, plata impozitelor, legalizarea migranților din R. Moldova – aceste lucruri vor aduce un val mare de nemulțumiri. Mânia lor va fi îndreptată împotriva Chișinăului pro-UE dar și împotriva Occidentului. Acest val are un adevărat potențial exploziv în cadrul alegerilor din 2014”, a menționat Dungaciu.

Fiind conștient de situația creată, prim-ministrul Iurie Leancă a hotărât să destindă lucrurile, și s-a opus declarațiilor președintelui României, Trăian Băsescu, despre unirea celor două maluri ale Prutului, lucru toarnă apă la moara Transnistriei, UTA Găgăuzia, dar și celor care militează pentru salvarea statalității R. Moldova dar și, cert fapt, și pentru alegătorii comuniști. Leancă a spus că Băsescu, prin afirmațiile sale – „creează R. Moldova mai multe probleme”. Drept răspuns, consilierul Președintelui României, Iulian Chifu, i-a recomandat lui Leancă să tacă. Între timp, scandalul din familia română le este benefic comuniștilor, care speră să se întoarcă la guvernare, inclusiv cu ajutorul Moscovei. Dar, cum menționează experții, în asemenea condiții Voronin or iarăși își va schimba opinia și o să opteze pentru vectorul european sau va trebui să semneze celebrul „memorandum Cozac”, pe care a refuzat să îl semneze în 2003. Atunci, Vladimir Putin și-a anulat vizita la Chișinău.

Amintim că memorandumul prevedea reintegrarea țării cu Transnitria prin federalizarea R. Moldova, dar și prezența militară a trupelor ruse pe teritoriul nistrean pentru o perioadă de 20 de ani.

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

6 COMENTARII

  1. E un articol foarte aberant mai ales pentru faptul ca actualmente se vad destramari considerabile al PCRM , ce demonstreaza ca PDM este in continua crestere si va promova in continuare vectorul european portivit declaratiie lui Marian Lupu vor cotntribui in continuare cu Coalitia Pro Europeana la modernizarea si dezvoltarea Republicii Moldova .

  2. Democratii niciodata nu se vor uni cu comunistii!! Democratii sunt o entitate politica foarte puternica,care nu-si va permite sa mearga importiva oamenilor,importiva statului ca PCRM. Deci am incredere in PDM,si nu cred celor scrise. Este o inventie banala!!!

  3. PDM opteaza sigur pentru o asociere cu UE si e clar ca aceste sunt aberatii cai nicidecum nu se poate de asocia aceste doua partide care au traditii diferite platforma diferita!

  4. Niciodata nu se va realiza acest scenariu … Voronin nicidecum nu se va reuni cu Lupu ,care l-a tradat si de la care, de fapt, s-a inceput destramatea PCRM,pas cu pas, tendinta deja e bine conturata si ea isi face IREVERSIBIL treaba. Iar Lupu ,daca ar face pas inapoi,s-ar decredita pe vecie (!!!!????) Nu inteleg logica dlui Barbarosie?! Miroase a manipulare,,, cand incepi a banui pe toti din jur, atunci te temi si de umbra ta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri