-1.7 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Moldova suspectată că ar fi intermediară în afacerea cu arme din UE spre Belarus și Rusia

Must read

Comentarii recente

Trei firme sunt suspectate de tentativa de a face contrabandă cu arme în Belarus și Rusia. Astfel, potrivit unui document ajuns în posesia EUobserver, în 2020 Firma cehă Česká Zbrojovka a încercat să exporte peste 100 puști și pistoale prin Moldova în Rusia, relatează portalul Anticorupție.md.

Transportul a inclus puști cu lunetă de model CZ TSR, care pot fi utilizate atât pentru sport, cât și de trupele speciale. În aceeași perioadă firma ungară De Fango și firma slovacă XXeurope au încercat, de asemenea, să exporte sute de mii de cartușe de muniție prin Moldova în Belarus, se arăta în documentul intrat în posesia reporterilor de la publicația belgiană.

Ca intermediar al acestei afaceri apare firma moldovenească Cartuș, o altă companie din Rusia – Alliance și companiauna Outdoor Team din Belarus.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Moldovei a confirmat unul dintre cazuri pentru EUobserver, afirmând că guvernul de la Chișinău a oprit o încercare de a exporta în Belarus muniții civile, care se află acum în Republica Moldova.

„Justiția a inițiat o anchetă asupra cazului, urmată de mai multe percheziții săptămâna trecută”, a declarat Ministerul de Externe de la Chișinău.

Și Slovacia a coroborat afacerile suspecte ale XXeurope.

„Putem confirma că XXeurope a solicitat o licență de export pentru muniție cu un utilizator final declarat în Moldova (pentru piața civilă) în aprilie 2020. După o examinare detaliată a cererii, MAE slovac a decis să nu acorde o permisiune pentru export”, a spus ministrul de interne slovac.

„Cehia implementează, de asemenea, pe deplin toate embargourile de arme ale UE sau ONU”, a declarat ministerul de externe ceh pentru EUobserver.

Ministerul maghiar de Externe a declarat că „respectă normele privind embargoul asupra armelor și alte măsuri restrictive adoptate de Națiunile Unite sau de Uniunea Europeană”.

De Fango, compania de arme maghiară , a declarat pentru EUobserver că „nu furnizează bunuri către Rusia și Belarus”.

„Toate livrările efectuate de compania noastră se efectuează exclusiv cu permisiunea autorităților de stat competente din Ungaria, respectând toate legile maghiare și legile UE”, a adăugat aceasta.

Firma cehă „Česká zbrojovka” și compania moldovenească „Cartuș” nu au răspuns la întrebări.

Solicitat de Portalul Anticoruptie.md, directorul „Cartuș”, Vasile Gondiu, a spus că firma nu a exportat niciodată nimic, detaliu care poate să fie verificat la vamă.

„În 2019, am livrat câteva pistoale sportive unui club sportiv din orașul Sankt Petersburg. Acest club sportiv participă la competiții internaționale. Pistoalele erau produce de o companie cehă, „CZ”. Domnii m-au rugat, dacă am posibilitate, să le livrez câteva pistoale sportive dacă autoritățile statului îmi vor permite. Autoritățile mi-au permis livrarea. A fost o livrare micuță de câteva pistoale sportive de „CZ shadow”. Ăsta este unicul export al nostru și, uitați-vă, ce mizerie”, a spus Vasile Gondiu, directorul Cartuș.

Firma slovacă XXeurope, care se află în Žilina, nord-vestul Slovaciei, nu are un număr de telefon. Firma bielorusă Outdoor Team, care se află într-o zonă industrială din afara Minskului, nu a răspuns nici ea. Un bărbat care a răspuns la apelurile EUobserver la firma rusească Alliance din Sankt Petersburg, Rusia, a refuzat să se identifice și a spus: „Nu avem niciun interes să vorbim despre această problemă.”

anticoruptie.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri