9.4 C
Chișinău
sâmbătă, 10 decembrie, 2022

Moldova își scrie astăzi istoria

Must read

Comentarii recente

big-experti-dupa-summit-ul-de-la-vilnius-ar-trebui-stabilita-o-agenda-concreta-de-modernizare-a-tarii-lkjAstăzi, 29 noiembrie, Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană la Summitul de la Vilnius. Evenimentul transmis în direct a fost comentat de analiști si jurnalisti la emisiunea „Ora Expertizei de la Jurnal TV.

Alexei Tulbure: Dramaturgia acestui Summit a fost schimbată în ultimul moment, atunci cînd a renunțat Ucraina să semneze. Miza principala a acestui Summit a fost Ucraina. Ceea ce se întîmplă la Vilnius este rezultatul lipsei acelor transformări pe care noi le-am așteptat atît de mult. Mulți cred că după Summit judecătorii vor înceta să ia mită, va scădea corupția. Banii europeni denotă voința politică de a continua cooperarea cu RM. Tragedia noastră, esența acestei guvernări, este că acești bani nu au fost cheltuiți eficient. Noi trebuie să ne așezăm la o masă și să discutăm ce facem mai departe, pentru că reformele neapărat trebuie implementate. În esență, integrarea europeană nu presupune schimbarea pașapoartelor sau noile forme ale polițiștilor, dar implementarea reformelor fundamentale. La noi lipsesc perspectivele esențiale ale dezvoltării, ale schimbării. Și nici în textul Acordului nu este indicată această perspectivă. La noi nu are cine produce această perspectivă, această schimbare de care are nevoie societatea. Apoi, eurointegrarea se face de cetățeni și nu de guvernanți.

Vasile Năstase: Ceea ce fac comuniștii în stradă, dar și ceea ce se întîmplă la Vilnius este un semn că s-a dat startul campaniei electorale. Sunt absolut convins că UE știe ce fac acești „Pinochio” de la noi și își doresc cu adevărat să ne ajute. Mi-a plăcut ce mi-a spus ieri un ambasador că integrarea europeană se face pentru societate și se va face, indiferent de cine va fi la guvernare.

Cred că comuniștii își lasă o portiță deschisă pentru integrarea europeană, iar ceea ce fac ei acum este un strict joc electoral.

Mă bucur ca am ajuns pe 29 noiembrie și acest Summit de la Vilnius s-a întîmplat. De-acum înainte începe numărătoarea inversă. Orice mizerie provocată de guvernare fie că ține de justiție, fie că vor continua să hoțească, vor îndepărta calea spre integrarea europeană, dar li se va permite. Cetătenii se vor răscula și vor reproșa că i-au mințit. Vor fi reacții și de la oficialii europeni. Alde Filat și Plahotniuc trebuie să meargă la Procuratură și să declare toate furturile și toate porcăriile care le-au făcut. E nevoie ca 100 de oameni să elibereze terenul și atunci vom fi liberi să mergem în Europa.

Valentin Dolganiuc: De ce-ar fi dificil să avem o procuratură corectă, o justiție corectă, o privatizare corectă, o libertate a presei? Aceste dificultăți sunt provocate de cei de la guvernare, ca să vină în favoarea lor.

Actuala guvernare va fi impusă să nu mimeze reformele, dar să le implementeze și asta va duce la campania electorală, iar după următoarele alegeri ei nu vor mai deține puterea în mîini.

Mi-a plăcut cum oficialul american a spus că atunci cînd se vede o portiță deschisă pentru a fura, imediat este închisă. Asta ar trebui să se facă și în Republica Moldova.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri