start_1153721Mesajul Președintelui Comisiei Europene José Manuel Barroso de astăzi, 12 iunie, este unul foarte promițător, dar și foarte aspru, care atenționează și responsabilizează oficialii moldoveni, vizând procesul de integrare după semnarea acordului de asociere.

Demnitarii europeni acordă Moldovei un mare avans de încredere. Vizitele și susținerea lor, într-un viitor apropiat, ar trebuie să se soldeze cu schimbări calitative. După semnarea acordului de asociere, atitudinea Uniunii Europene se va schimba față de obligațiunile și responsabilitățile conducerii de la Chișinău. Dacă aceștia se gândesc că vor fura în continuare, ca în prezent, atunci se greșesc. Controlul european prevede alte metode de control și monitorizare a tuturor proceselor. În mod obligatoriu se va schimba și comportamentul Comisiei Europene față de unii demnitari concreți din Moldova.

În Moldova în ultimii ani, anual se desfășoară o mulțime de evenimente, manifestări și forumuri cu scopul de a atrage investiții străine.

Iată și-a încheiat lucrările Forumului Economic Vienez ”Vienna economic talks Chișinău 2014”. Majoritatea mijloacelor mass-media difuzează informații despre o prezență la acest forum a peste 300 de participanți, investitori, reprezentanți ai unor companii, etc. Este o cifra chiar eronată. În realitate au fost prezenți câțiva investitori prezenți deja pe piața Moldovei, jumătate din cei prezenți erau angajați ai ministerului economiei și alte instituții de stat, unele persoane interesate de formarea unor legături (cam 5-7 la sută din cei prezenți) și reprezentanții mass-maedia.

Se pare acest forum nu și-a atins obiectivul, deoarece nu s-au efectuat practic niciun dialog între cei interesați de investiții și ofertanții de investiții. Deci, a fost o întrunire obișnuită în care unii investitori prezenți în Moldova de zeci de ani și-au expus unele realizări, cu jumătate de voce câteva ceva din probleme.

Deși, de la așa forumuri se așteaptă mult mai multe, acesta a fost ca o ședință obișnuită, organizată în pragul vizitei Președintelui Comisiei Europene José Manuel Barroso.

Din discuțiile purtate cu unii investitori am înțeles că ei nu și-au satisfăcut așteptările acestui forum. Investitorii au așteptat noi contacte, companii care doresc să atragă investiții în activitățile sale, doritori de a înainta cereri de oferte pentru investiții, însă aceasta nu s-a întâmplat. Majoritatea din cei prezenți au observat o plictiseală a oamenilor de afaceri din Moldova, or aceștia deja nu mai au încredere în așa manifestații sau sunt preocupați de activitățile sale.

Așa evenimente sunt destul de costisitoare, mai ales dacă durează mai mult de 10 zile. Săptămâna trecuta au avut loc săptămâna investiţională ”Moldova Business Week 2014”, care a inclus un for al exportatorilor la data de 5 iunie. În principiu la acel for a fost aceiași problemă, ca la urmă, când trebuia să demareze discuțiile între exportatori și oficialități, legate de problemele și oportunitățile comerțului internațional, practic rămăsese câțiva operatori ai exportului în sala de ședințe.

Desigur aceasta vorbește despre multe. În primul rând despre doza de încredere a agenților economici în structurile de stat și agențiile responsabile de promovare a exporturilor. În al doilea rând agenții economici s-au plictisit de vorbe goale fără conținut real și acțiuni concrete.

În sesiunea principală a Forumului Economic Vienez, mulți din operatorii investiționali din Moldova și-au expus problemele și îngrijorările față de situația pe piața investițională, riscurile și amenințările care îi pasc la fiecare pas. Chiar și cel mai mare investitor austriac pe piața asigurărilor, grupul”Grawe”, deschis și-a a accentuat comportamentul unor regulatori de pe această piață. Din discuțiile purtate în timpul forului cu reprezentanții companiilor străine în Moldova am desprins două mari amenințări cu care se confruntă investitorii străini:

1. 1. Riscul de a fi deposedați de afaceri prin diferite scheme ilegale, constrângerea anumitor tipuri de activități și amenințări indirecte din partea unor reprezentanți ai concurenței neloiale, care sunt protejați de funcționai de stat de rang înalt.

2. Corupția pe verticală și orizontală. Investitorii sunt impuși în unele cazuri de a plăti mită pentru lucruri banale, cum ar fi urgentarea răspunsurilor la solicitări, adresări în instituțiile publice, etc.

În acest context amintesc acțiunile unui regulator, nu de stat, care până în prezent impune piedici în activitatea companiei de asigurări ”Grawe Carat”. Această companie a câștigat toate dosarele în toate instanțele de judecată, inclusiv a câștigat în instanța de judecată și decizia de impunere a regulatorului pe piața de asigurări să execute decizia instanței de judecată.
Cu toate acestea, BNAA până în prezent nu acordă companiei Grawe carat condițiile de a-și relua activitatea pe piața de certificate

Carte verde. Acest BNAA refuză de a elibera blanchete-formulare.

În luarea de cuvânt a ministrului Lazăr au sunat mai multe cuvinte legate de implementarea standardelor europene și necesitatea instituțională pe piața de asigurări, inclusiv experiența europeană în acest sens. Și-a adus aminte și de cazul Grawe Carat și de alte cazuri, însă nu a făcut promisiuni de a schimba ceva sau de a întreprinde măsuri concrete de ameliorare a situației pe piața investițională.

Îmi expun poziția de expert față de acest forum, dar și de alte manifestări de așa natură și gen.

Este un semnal puternic pentru investitori și pentru mediul de afaceri din Moldova. Însă nu este și o oportunitate reală, care se poate materializa în ceva palpabil. Trebuie alte măsuri de întreprins, cu rezonanță de configurare a efectelor. Efectele unui așa forum nu trebuie să servească drept eveniment ca număr, pentru rapoarte ale ministerului economiei și declarații pentru presă, privind numărul și volumul de cheltuieli pentru așa manifestări.

Rezultatele acestor manifestări trebuie să se regăsească în numărul de firme și companii moldovenești care ai accesat investiții, volumul de investiții atras în rezultatul forumurilor, locurilor de muncă, deschiderea de noi domenii ale sectorului de producție, creșterea indicatorilor de competitivitate și atractivitate a economiei moldovenești, reducerea riscurilor și amenințărilor, etc.

În prezent investițiile străine în economia moldovenească noi au atins nicio o treime din volumul investițiilor de pe timpul guvernării comuniste.

Un rezultat bun a fost simțit în raportul Ministerului agriculturii și industriei alimentare, prezentat de ministru dl Vasile BUMACOV. Din raport s-a constatat o creștere substanțială a suportului de peste 550,0 milioane euro, acordat de către organismele europene și internaționale pentru modernizarea sectorului agrar și implementarea noilor tehnologii.

 

(176 accesari)