3La fel ca mulți chișinăuieni m-am trezit ieri cu ecranul albastru când am vrut să mut pe canalul Jurnal TV. Înainte de asta auzisem că se vrea excluderea acestui post din grila programelor retransmise obligatoriu în Moldova.

Mi s-a părut o glumă proastă, ce nu are nimic în comun cu realitatea. Oricum Jurnal TV putea fi vizionat doar prin cablu, cu o antenă normală postul nu putea fi captat, ceea ce oricum mi se părea urât, că nu toți oamenii din localitățile rurale au posibilitatea de-a se conecta la televiziunile prin cablu. Dar după apariția ecranului albastru, mi-am dat seama de altă glumă amară: Moldova rămâne fără televiziune. Când nu ai diversitate în limba de stat, înseamnă că nu exiști. Moldova n-are televiziune.

Zilele trecute a apărut un raport în care se spunea că suntem încă sub influența mass-mediei rusești, că presa rusească predomină în Moldova. Și fără acest raport mi-era clar. Într-un pachet de 54 de canale, ai noroc dacă ai vreo 2 televiziuni românești (dar TVR1, de exemplu, nu-i TVR1 din România, e TVR1 pentru Chișinău, la fel e și cu PRO TV).

Rămân posturile locale, dintre care majoritatea retransmit programe rusești, Moldova 1 – postul național, Publika TV, la care au fost închise emisiunile ce nu țin de știri și Jurnal TV. Odată cu blocarea Jurnalului – nu mai avem televiziune, gata cu exprimarea liberă, gata cu vocile. În an electoral nu e un lucru de neglijat.

În schimb avem canale cu vânătoarea. De multe ori mă întrebam cum poate fi un canal plin de arme și sânge, foarte crud, inclus în pachetul standard. Dar, fiind rusesc, se poate. Chiar și posturile străine sunt dublate în rusă. Româna însă a fost declarată limbă de stat, cu mare întârziere, în Moldova. Paradox, Moldova n-are exprimare liberă, n-are televiziune, dar suntem un stat independent.

Moldova, ești în pachetul greșit!

sursa: Moldova.org

(202 accesari)