-1.8 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Mojicia, ultimul stadiu al mitocăniei, de Victor CRĂCIUN

Must read

Comentarii recente

start_1155579

Nu am făcut obsesie nici pentru Garaba, nici pentru oricare altă slugă a Păpușarului. Consecvența mea profesională cu privire la acțiunile acestor personaje deosebit de pitoreşti este fără doar și poate consecința abuzului și comportamentului anormal pentru cineva care se dă, de pildă, drept președinte al Consiliului Superior al… Procurorilor.

Ca orice om pentru care spiritul dreptății primează în fața oricărui grangur efemer, am rămas dezamăgit de comportamentul cel puțin ciudat al lui Gheorghe Munteanu, un biet șofer de Pitușca, constrîns de sistemul oligarhizat și criminal să-și toarne cenușă în cap, după ce a fost înjosit și umilit între cei patru pereți ai închisorii.

Declarațiile sale recente m-au determinat să-mi revăd atitudinea și să cred că acesta nu a capitulat definitiv și că își va apăra șansele cu aceeași tenacitate pe care o manifesta la început, când l-am văzut în compania liderului Mișcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu.

Acum suntem martori, cu toții, cum cineva ne minte zilnic, cu un cinism și mojicie de necrezut. Ba că Munteanu și-ar fi cerut scuze de la Garaba și familia sa, care a fost oprită să ajungă în Italia, la odihna “binemeritată”, ba că i-ar fi reparat deja BMV-ul șifonat, în timp ce partea adversă susține că așa ceva nu s-a întîmplat, că Munteanu nici măcar nu s-a întîlnit cu avocatul lui Garaba. Pînă la urmă o să aflăm cine minte, pentru că acest caz nu se va stinge ca o lumînare în mijlocul furtunii.

Între timp, pînă la ultimele declarații ale șoferului de microbuz, am aflat detalii noi despre ceea ce s-a întîmplat în ziua accidentului.

Deși presa a scris că la locul faptei ar fi sosit Alexei Roibu, va trebui s-o combatem și să spunem că acolo a poposit fratele fostului ministru de interne Alexei Roibu, controversatul vameş Anatol Roibu, el fiind și consăteanul lui Garaba. Mai mult, conform publicației Național, “Misteriosul BMW de culoare neagră, care apare în fotografiile de la locul accidentului în care a fost implicată mașina șefului Consiliului Superior al Procurorilor, Iurie Garaba, aparține fratelui fostului ministru de Interne, Alexei Roibu.

Conform bazei de date a numerelor de înmatriculare auto, proprietarul BMW-ului, cu numărul C RW 010, la al cărui volan se afla bărbatul care l-a amenințat pe Gheorghe Munteanu că îl va împușca, este Anatol Roibu, vameș.

Din imaginea cu automobilul, plasată pe site-ul portalului antimafie.md, se vede că în BMW se afla o femeie care seamănă cu poza soției lui Anatol Roibu pe care am găsit-o pe odnoklassniki.ru.

Potrivit martorilor accidentului în care a fost implicat Iurie Garaba, șoferul BMW-ului l-a îmbrâncit de câteva ori pe Munteanu și a cerut polițiștilor să-i pună tânărului cătușe.”

Acest vameş despre care se spune că a avut dosar penal, rezolvat de Garaba, se afla în afara oraşului, urma să meargă la vînătoare, pardon, odihnă, cu Garaba, în Italia. A alergat ca o gazelă cînd a fost contactat telefonic de “procurorul” intrat în mare “belea”. Ajuns la faţa locului, a strigat la cei din microbuz, i-a ameninţat. Din păcate, trebuie să spunem că cel care a declanşat bătaia cu şoferul de microbuz a fost fiul lui Garaba, un tînăr de circa 18 ani despre care nu e cazul să deschidem parantezele. Cel puţin deocamdată.

Ca element nou de investigaţie, menţionăm că în dosarul fabricat, preluat în mod forţat de către procuratura Buiucani, prin intervenţia lui Maşnic, aflat în concediu medical, dar care a intervenit şi a repartizat dosarul în gestiunea lui Bordos, (un individ despre care vom scrie un articol separat), deşi competenţa ar fi fost a Procuraturii municipale, lipsesc actele de investigare de la faţa locului, şi anume explicaţiile părţilor implicate, depoziţiile martorilor. Poliţiştii au fost luaţi prin surprindere de alaiul de susţinători ai lui Garaba, veniţi să-şi arate muşchii puterii, şi au predat un dosar incomplet, cu o schemă sumară a accidentului din care rezultă că automobilul lui Garaba a intrat pe banda de deplasare a microbuzului. Mai mult, nu s-a făcut nicio expertiză. Despre toate acestea, însă, vom veni cu noi amănunte surprinzătoare în viitorul apropiat.

Aşadar, la faţa locului, de bună seamă, nu a venit, ci a fost convocat procurorul Lupu de la municipală, care a acceptat tăcerea şi complicitatea, conform ordinului lui Garaba, nu şi-a informat superiorul, a preferat să ia partea celui puternic, ca la luptele de cocoşi. Imediat a aflat și procurorul general Gurin, care nu a întreprins nimic pentru că nu ar fi fost informat obiectiv. La ieșirea din oraș, Garaba era aşteptat de doi amici cu care trebuiau să meargă în vacanță, în Italia. De aici şi nervozitatea sa debordantă. Acest detaliu demonstrează că tocmai Garaba se grăbea, nu Munteanu. Să trecem puțin peste celelalte file ale dosarului penal intentat în mod ilegal lui Gheorghe Munteanu.

Învinuirea de huliganism, conform punctului 3 al articolului cu pricina, înseamnă folosirea de către învinuit a unui obiect cauzator de leziuni corporale. Acest obiect, în mintea tulbure a procurorilor de la Buiucani, care acționează în numele lui Garaba, nu a Legii, este… microbuzul! Altfel spus, Munteanu a vrut să-i rupă nasul lui Garaba cu… autobuzul, deoarece Munteanu chipurile ar fi comis actul de huliganism încă în timp ce conducea, pînă la impact, chipurile îl împiedica pe Garaba să se grăbească, se posta cu microbuzul în fața BMW-ului în mod intenționat. În acest caz, dacă ar fi așa, ar fi trebuit să fie deschis un dosar penal cu încadrarea “tentativă de omor a două sau mai multe persoane”, ceea ce ar fi însemnat detenție de peste 10 ani de puşcărie.

Ceea ce trebuie să remarcăm neapărat e că în perioada de după accidentul minor, care s-a lăsat cu arestarea șoferului lipsit de apărare, au avut loc mai multe asemenea evenimente de circulație, însă nimeni nu a fost arestat. Mai mult, o să venim cu un șir de probe absolut ieșite din comun, în care violatori, hoți, ucigași, bătăuși au rămas a fi cercetați în stare de libertate, în timp ce Gheorghe Munteanu, victima lui Garaba, a fost încarcerat ca un criminal recidivist. Nu-mi vine decît să strig în gura mare “Tovarăș Garaba, poate intervii cumva și îi arestezi pe toți criminalii, să mărturisească și să-și ceară scuze, aşa cum a făcut, chipurile, Munteanu. Ce zici? Sau la noi sunt arestaţi doar șoferii ciocniți de procurori? De unii procurori, mai bine zis! Înţelegerea cu Munteanu, dacă a fost făcută, de nişte avocați dubioși, să-și ceară scuze și să recunoască vina în schimbul eliberării din arest este una josnică şi perfidă, însa nu poate avea efecte juridice. Acest Munteanu, sărmanul, trebuie să știe, și poate că deja cunoaște, că dacă acceptă tîrgul, va trebui să suporte consecințele legii, pentru că Garaba chiar dacă îl va “ierta”, ca un popă tuns, nu va fi iertat de către lege, care nu este interesată în acest caz de tranzacția ticăloșită pusă la cale de patronii lui Garaba, care și-au dat seama că treaba pute grețos spre vîrfurile puterii criminale.

Să urmărim, în continuare, mai multe cazuri spicuite din presă despre modul în care au acționat organele de drept în cazuri însutit și înmiit mai grave, suspecții urmînd a fi cercetați în stare de libertate.

“Snopiţi în bătaie pentru o presupusă datorie. S-a întâmplat cu o familie din raionul Glodeni. Suspecţii sunt doi fraţi, unul dintre care a fost condamnat anterior.

Potrivit poliţiei, indivizii, care au vârsta de 19 şi, respectiv 22 de ani, ar fi intrat în casa victimelor aproape de miezul nopţii. I-ar fi bătut, după care le-ar fi furat două telefoane mobile. Stăpânul locuinţei, un bărbat de 40 de ani, ar fi fost urcat într-o maşină şi dus la persoane căruia se presupune că le-ar datora bani. După ce a scăpat de agresori, a scris o plângere la poliţie. Pe acest caz a fost deschis un dosar penal pentru jaf. Suspecţii riscă amendă de până la 10 mii de lei sau închisoare de până la 5 ani. Suspecţii sunt cercetaţi în libertate.”

!!! “O tânără de 22 de ani din Moleşti, violată de 7 tineri. Sunt cercetaţi în arest la domiciliu.”

!!! “Un procuror din capitală, pe nume Dan Coptileţ, a participat la o bătaie generală, organizată chiar de el în sectorul Râşcani al capitalei. Despre asta a vorbit liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, într-o conferinţă de presă. Politicianul a prezentat şi imagini video care demonstrează încăierarea. În loc să fie pedepsit, procurorul ar fi scăpat basma curată, iar victimele s-ar fi ales cu dosare penale. Deocamdată procurorul nici măcar nu figurează în dosar.”

!!! „Bătaie în trafic. Un şofer ia la pumni alt şofer.
Un incident surprins în trafic a devenit viral pe Internet. Un bărbat se arată nemulţumit de o manevră făcută de şoferul care se afla înaintea sa. El staţionează brusc, coboară din maşină şi îl ia la bătaie.

Şoferul a încercat să-şi demonstreze aptitudinele de mare luptător. La un moment dat, lucrurile se întorc împotriva lui, iar şoferul „curajos” se ascunde după mama sa, care ieşise din maşină să-şi apere fiul.”

Accident pe șoseaua Hîncești din Capitală: Șoferii s-au luat la bătaie

Două mașini s-au ciocnit în această dimineață la intersecția străzii Academiei cu șoseaua Hîncești din Capitală. Martorii susțin că vinovat de producerea accidentului s-ar face șoferul mașinii model Volkswagen, care conducea cu viteză excesivă și nu a cedat trecerea. În urma impactului câțiva pasageri au fost răniți, iar cei doi șoferi s-au luat la pumni în plină stradă.” Nimeni nu a fost arestat.

“Fetiţă de nouă ani violată de un bărbat. Suspectul se scuză: Eram beat

O fetiţă de doar nouă ani a fost violată de un bărbat de 26 de ani, care s-a prezentat drept poliţist. Potrivit şefului adjunct al Inspectoratului raional de Poliţie din Teleneşti, Viorel Cavca, incidentul s-a produs sâmbătă seara în timp ce copilul se ducea în vizită la rude.

Pe drum, fetiţa s-a întâlnit cu presupusul violator care a forţat-o să meargă la cariera de nisip din localitate, unde a şi abuzat de ea.

Bărbatul a fost reţinut peste câteva ore de la producerea incidentului. El şi-ar fi recunoscut vina şi le-a declarat poliţiştilor că a săvârşit infracţiunea fiind sub influienţa alcoolului.

Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la 20 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă.”

!!! Sunt doar cîteva dintre nenumăratele cazuri zilnice în care persoane care comit crime grave sunt cercetate în stare de libertate. Am apelat la ele pentru a demonstra cît de ticăloșit este sistemul stalinist al Procuraturii Păpușarului, care-și face singur dreptate, sfidînd Legea și cetățenii lipsiți de apărare.

Domnilor europeni, pe mîna la alde Garaba să ajungă cele 60 de milioane de euro? Acesta e chematul să ne facă reforma unei instituţii fundamentale a statului de drept?

Nu irosiţi orzul pe gîşte, daţi mai bine aceşti bani la Casele de Copii, Spitale, Aziluri de bătrîni. Dacă e pomană, să ştim măcar că ajunge la sufletele necăjite şi abandonate de aşa-zişii guvernanţi…

sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri