-1.7 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Modificarea Legii privind ocrotirea monumentelor: Restricţii cuprinse în cadrul a trei noţiuni (demolare, mutilare şi degradare)

Must read

Comentarii recente

Deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au propus o serie de modificări la Legea privind ocrotirea monumentelor, pentru a acoperi câteva dintre lacunele din legislaţia actuală, până la finalizarea noii Legi a Protejării monumentelor istorice.

Deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc, a menționat în cadrul unei conferințe de presă că „pe parcursul a 30 de ani, monumentele au fost atacate, distruse şi mutilate continuu”.

„Cu toate că există prevăzută răspundere administrativă şi penală pentru deteriorarea şi distrugerea monumentelor, acestea continuă să fie distruse în mod sistematic, demolatorii folosindu-se de lacunele legislative”, a spus Pâslariuc.

Potrivit lui, proiectul conţine prevederi referitoare la principiile generale de intervenţie pe terenul monumentelor şi în zona lor de protecţie.

Un capitol nou se referă la modul de reparare a prejudiciului cauzat monumentelor, ca rezultat al activităţilor ilegale de demolare, mutilare şi degradare a acestora.

„De asemenea, este precizată procedura de înscriere în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat a monumentelor nou-identificate. Sunt explicate expres atribuţiile autorităţilor publice locale de nivelul I şi II în activitatea de protejare a monumentelor. La fel, din proiect au fost excluse unele norme juridice care sunt prevăzute deja în alte legi, pentru a fi eliminate confuziile şi interpretările greşite”, a explicat deputatul.

Potrivit lui, au fost introduse câteva noţiuni de specialitate noi şi precizate câteva noţiuni deja existente, precum şi specificate expres activităţile interzise asupra monumentelor, restricţii cuprinse în cadrul a trei noţiuni (demolare, mutilare şi degradare).

Proiectul a fost elaborat în comun cu reprezentanţi ai societăţii civile şi consultat cu Ministerul Culturii.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri