-4.8 C
Chișinău
joi, 9 februarie, 2023

Mitropolia Basarabiei: Intenția de a scoate Sfânta Cruce din sediul MAI aduce dezamăgire în sufletele credincioșilor

Must read

Comentarii recente

Mitropolia Basarabiei a reacționat la decizia Colegiului Civil al Curții Supreme de Justiție  ce dorește scoaterea crucifixului instalat în sediul MAI al Republicii Moldova cu „profundă dezamăgire și tristețe”, menționând că „amplasarea marilor simboluri ale neamului în diferite locații reprezentative este o datorie permanentă a tuturor”.

„Sfânta Cruce, chip de lumină, cu valoare de simbol și de reper, trebuie cunoscută și cinstită ca fiind componenta majoră a identității și demnității, a dăinuirii și dezvoltării spirituale a poporului.

Ca popor majoritar creștin încă de la formarea noastră în istorie, purtăm în suflet pecetea Crucii, trăind ritmic împreună cu ea în suferință și speranță, întristare și bucurie. Taina Crucii este înscrisă pe Stema Republicii Moldova, ca simbol al dăinuirii noastre și program spiritual al devenirii noastre.

De aceea, acvila de pe Stemă poartă Crucea în plisc, arătând că numai prin credință și iubire jertfelnică noi ne-am apărat patria, am dăinuit ca neam și am păstrat unitatea și demnitatea noastră ca stat național.” – se arată în comunicatul de presă al Mitropoliei.

„Scoaterea Sfintei Cruci din sediul MAI reprezintă degradarea identității noastre naționale ce trebuie oprită. Este o dovadă de demnitate să arătăm elementele esențiale ale identității noastre pentru a transmite lumii un mesaj pozitiv despre spiritul sau etosul poporului nostru.

În istoria noastră, plină de războaie de apărare şi retrageri în munţi sau sub pământ, Moldova devine, din timp în timp, răstignire, dar pentru că nu se desparte de Hristos Cel Răstignit şi Înviat rămâne peste vremuri înviere şi „poartă a creştinătăţii” – cum o numea în 1475 Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, după biruinţa de la Vaslui împotriva Imperiului Otoman.

Credinţa în iubirea şi puterea veşnică a lui Hristos a inspirat şi a modelat în poporul nostru o cultură a dăinuirii în istorie, cu speranţa biruinţei asupra tuturor ispitelor şi încercărilor venite asupra sa.

Dorim să credem că cei ce vor să scoată Sfânta Cruce nu au intenția de a sfâșia identitatea noastră de neam, a batjocori crezul strămoșilor noștri care și-au vărsat sângele pentru libertatea și demnitatea neamului și a rupe pagini din cultura și istoria noastră lăsând viitorul știrbit.

Așadar, rugăm Colegiului Civil al Curții Supreme de Justiție ca să revină asupra acestei decizii și să nu creeze dezbinare și mai mare între cetățeni, dând dovadă de patriotism prin apărarea identității noastre ca neam.” – spune ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

Amintim că, anterior, și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove și-a exprimat îngrijorarea profundă față de decizia din 11 noiembrie a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Într-un comunicat de presă, Biserica Ortodoxă din Moldova a calificat drept „o nedreptate fundamentală această decizie și sprijină reacțiile majorității cetățenilor Republicii Moldova în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice”.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri