1.6 C
Chișinău
miercuri, 7 decembrie, 2022

Mitingul Pro-European a sfîrșit cu adoptarea unei Declarații

Must read

Comentarii recente

IMG_7046La mitingul de ieri au participat peste 100 de mii de oameni, susțin organizatorii. Participanții au ajuns din toate raioanele țării. Vedeți mai jos Declarația adoptată la Mitingul Pro-European:

 „Noi, cetăţenii Republicii Moldova, întruniţi astăzi, 3 noiembrie 2013, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, în ajunul Summit-ului „Parteneriatului Estic” de la Vilnius şi cu prilejul acestui eveniment istoric pentru ţara noastră,

Fiind în număr de circa o sută de mii, reprezentând toate regiunile şi  comunităţile locale din Republica Moldova, societatea civilă, mediul academic şi cel de afaceri, uniunile de creaţie, sfera bugetară, populaţia de la sate şi din oraşe, diaspora, generaţia tânără, cea activă şi cea a oamenilor în etate, femeile şi bărbaţii din toate grupurile etnice şi confesionale ale țării,

Răspunzând Apelului lansat de conducerea Republicii Moldova, de Coaliţia Pro-Europeană aflată la guvernare, şi care este susţinut de personalitățile reprezentative ale elitei naţionale şi ale grupurilor principale, care formează societatea moldovenească,

Declarăm că opţiunea europeană este singura corectă pentru viitorul ţării noastre, interesul național major și unica şansă pentru a asigura drepturile, libertatea şi prosperitatea tuturor cetăţenilor.

Reamintim că Republica Moldova a făcut alegerea pro-europeană încă de la constituirea sa ca stat independent şi a urmat-o consecvent pe parcursul evoluţiei sale. În noiembrie 1994, Moldova a semnat cu Uniunea Europeană Acordul de Cooperare şi Parteneriat, în februarie 2005 – Planul de Acţiuni. Iar la Vilnius, la 28-29 noiembrie a.c., urmează să parafeze Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, un pas crucial pentru viitorul prosper al țării, după care va urma semnarea acestui document important.

Ne angajăm, ca membri ai societăţii moldoveneşti, fiecare în activitatea sa şi în comunitatea din care face parte, să facem tot ce ne stă în puteri pentru a atinge obiectivele de modernizare şi dezvoltare a Republicii Moldova pe calea integrării europene.

Conștientizăm că acest moment major ne cere să fim solidari și hotărâţi în alegerea noastră. Solicităm partidelor din Coaliţia Pro Europeană de guvernare, dar şi întregii clase politice moldoveneşti să dea dovadă de unitate și maturitate – în numele intereselor naţionale ale Republicii Moldova, în numele intereselor cetăţenilor Republicii Moldova de a beneficia de condiţii civilizate de trai, de drepturi şi libertăţi fundamentale, de securitate economică şi socială, proprii unui stat de drept şi democratic.

Salutăm politicile statului orientate spre asigurarea unei justiţii echitabile şi accesibile, a supremaţiei legii şi a egalităţii tuturor în faţa ei, a combaterii fenomenelor negative care blochează dezvoltarea ţării, a modernizării serviciilor publice pentru cetăţeni şi a asistenţei de stat pentru oamenii socialmente vulnerabili. Cerem eradicarea definitivă a flagelului corupției şi finalizarea reformelor cu rezultate concrete, care să aducă beneficii clare cetăţenilor și să asigure progresul întregii societăți.

Încurajăm Guvernul să reziste tuturor presiunilor politice interne și externe, să valorifice oportunităţile de a diversifica pieţele de export pentru produsele moldoveneşti şi să asigure securitatea energetică şi alimentară a ţării.

Apreciem cu recunoştinţă sprijinul acordat Republicii Moldova de către partenerii noştri externi, în această perioadă. Solicităm Parlamentului și Guvernului să onoreze pe deplin încrederea partenerilor noștri şi angajamentele asumate de-a lungul anilor de Republica Moldova de a ne ralia la valorile și standardele europene.

Viitorul Republicii Moldova se decide acum!

Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Chişinău

Piaţa Marii Adunări Naţionale

3 noiembrie 2013

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri