19.4 C
Chișinău
joi, 11 august, 2022

MIŞCARE TACTICĂ REUŞITĂ A PDA. CUM VA REACŢIONA GUVERNAREA?

Must read

Comentarii recente

Iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr (PDA) de a organiza un referendum în problema modificării sistemului electoral este o mişcare tactică bună, care dovedeşte că acest partid îşi redimensionează activitatea, completând lupta politică „de stradă” (protestele) cu elemente noi. Totodată, această mişcare dovedeşte că PDA începe să abordeze mult mai larg lupta politică şi că, contrar criticelor ce i-au fost aduse anterior, învaţă să acţioneze şi în ofensivă, impunând subiecte pe agenda politică a ţării şi determinând oponenţii să joace după alte reguli decât cele proprii.

Propunerea de a organiza un referendum la această temă poartă şi un pronunţat caracter de anticipare a anumitor evenimente. Spre exemplu, în ultimul timp se vorbeşte mult despre o posibilă introducere a turului doi în alegerile în circumscripţiile uninominale, proces la care puterea (potrivit unor informaţii) ar dori să-i aibă drept parteneri şi pe cei din opoziţia pro-europeană (pe motiv că astfel s-ar diminua riscul unei eventuale victorii în alegerile parlamentare de la anul a forţelor pro-ruse).

Propunând acest referendum, PDA limitează semnificativ spaţiul de manevră al puterii. Or, PDA nu va mai fi impusă doar să dea un răspuns la eventuala invitaţie a puterii de a participa la discuţii sau de a susţine introducerea turului doi în circumscripţiile uninominale – dintr-un anumit punct de vedere, se poate de spus că PDA anticipează şi vine cu o contraofertă la o ofertă care încă nu a fost făcută (dar despre care se vorbeşte intens), stabilind limitele în care ar fi dispusă să poarte dialogul cu puterea, iar aceste limite sunt fixarea datei referendumului în problema modificării sistemului electoral.

De asemenea, se poate de intuit că, prin această iniţiativă, PDA dă şi un răspuns indirect invitaţiei PDM de a constitui o coaliţie de guvernare comună (PDM a anunţat că va pleda pentru o coaliţie de guvernare comună cu partidele de dreapta pro-europene ce se vor regăsi în viitorul Parlament şi tangenţial această poziţie sună şi ca o propunere pentru PDA). Chiar dacă respinge orice posibilitate de a face o alianţă cu PDM în viitorul Parlament, dacă va ajunge în faţa faptului împlinit, PDA va avea nevoie şi de o argumentare pe măsură, de ceva mult mai consistent decât declaraţiile în raport cu actuala guvernare pe care le fac acum reprezentanţii săi. Ideea acestui referendum, inclusiv modul în care va fi tratată ea de guvernare, poate fi un argument puternic în acest sens după următoarele alegeri.

Nu în ultimul rând, trebuie de menţionat faptul că această iniţiativă poziţionează cât se poate de bine PDA în ochii alegătorilor săi, care, probabil, nu o dată s-au întrebat care e continuitatea protestelor împotriva sistemului mixt, căci nu poţi protesta la infinit şi să nu urmeze nimic.

De aceea, cred că nu voi greşi dacă voi concluziona că, prin această iniţiativă, PDA încearcă să omoare mai mulţi iepuri dintr-o lovitură. Şi chiar dacă ea nu va avea continuitate pe linie parlamentară, oricum PDA va ieşi în câştig.

Dumitru Spătaru

Sursa:tribuna.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. N-AI DREPTATE ȘI NU-I FRUMOS DLE MARINAR!

  Atunci când țara îți este în pericol, dacă ești patriot
  trebue să tragi clopotele cât mai tare. Situația în Republica
  Moldova este mult mai gravă ca la incendiu. La incendiu
  ai tras clopotele, oamenii au sărit, au chemat și pompierii
  și incendiul până la urmă va fi stins. În Republica Moldova
  țara este capturată din ce în ce mai tare de acum al
  treilea an, clopotele se trag destul de timid și vine ne un
  marinar rătăcit dracul știe de pe unde și strigă: „Da
  cum de îndrăzniți, bre oameni buni să trageți clopotele!”
  Adică să tăcem și să răbdăm, că cetățeanul Federației
  ruse, “unionistul” ucigă-l crucea Pahotniuc ne fericește
  așa cum poate. Nu-i frumos dle marinar. Când flota României
  dispărea nimeni n-a tras clopotele la timp și flota a rămas
  invizibilă și până la momentul actual. Poporul român
  continuă să te blesteme și în zilele noastre, iar tu vii la
  noi cu sfaturile tale idioate. Te-ai vândut “unionistului”
  cetățean al Federației Ruse Plahotniuc și acum vrei să ne
  dai pe noi pe degeaba?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri