minunea-din-cel-mai-frumos-oras-al-romaniei-de-175-de-ani-e-o-marturie-a-frumosului-pentru-sute-de-261977A 62-a stagiune a concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră va fi deschisă marţi, 3 iunie 2014, şi va sta sub semnul aniversării a 175 de ani de la inaugurarea orgii Buchholz.

„În anul 1953 Victor Bickerich, organistul de atunci al Parohiei, a iniţiat seria de concerte estivale zilnice pentru a prezenta marea orgă numeroaselor grupuri de turişti. Între timp există patru orgi în Biserica Neagră şi toate vor putea fi ascultate în acest an. Cea mai mare – construită în anul 1839 de Carl August Buchholz – îi încântă pe credincioşii parohiei şi pe vizitatori de 175 de ani. Pentru noi este o bucurie să vă invităm, cu prilejul acestui jubileu, la concertele păstorite de Cuvântul Domnului”, a declarat Christian Plajer, Prim-preot al Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Braşov.

Stagiunea aniversară din acest an va cuprinde un număr de 36 de concerte ce se vor desfăşura în perioada 3 iunie – 30 septembrie. Concertele vor avea loc în fiecare marţi, de la ora 18:00 – pentru lunile iunie şi septembrie, şi în fiecare marţi, joi şi sâmbătă, de la aceeaşi oră – pentru lunile iulie şi august.

Pe parcursul stagiunii, alături de organiştii braşoveni, vor mai concerta muzicieni din ţară şi străinătate, care vor prezenta un program muzical divers. Concertele durează, în medie, 30 de minute, iar biletul de intrare este de 10 lei, copiii cu vârsta mai mică de 7 ani şi elevii (în baza carnetului de elev) beneficiind de gratuitate.

Orga Buchholz se află în condiţia sa originală, aşa cum a construit-o meşterul Carl August Buchholz din Berlin între anii 1836-1839. Contractul semnat de comunitatea evanghelică din Braşov şi constructorul berlinez în anul 1835 a fost în valoare de 10.224 de taleri, iar durata de execuţie a fost stabilită la 3 ani de la începerea lucrărilor în 1836. În timpul acela orga de la Braşov se număra printre primele 5 orgi ale Europei ca mărime.

Orga s-a păstrat în starea iniţială datorită faptului că tuburile originale nu s-au pierdut şi nu au fost înlocuite, iar micile modificări întreprinse în timp au fost anulate mai târziu. Acordajul şi presiunea vântului originale au fost aduse la starea iniţială.

Materialele folosite pentru construirea orgii sunt de cea mai bună calitate: cositor englez curat şi aliaj berlinez de cositor (75%) si plumb (25%), metal de orgă bun, lemn de conifere, molid, stejar fără noduri, arcuri de alamă, piele de calitate înaltă etc. Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numele registrelor sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Ornamentele (consolele, turnurile şi frontoanele) sunt prevăzute cu sculpturi deosebite din lemn de tei aurit.

Date tehnice:
3993 de tuburi distribuite pe 84 de rânduri de tuburi
4 manuale şi 1 pedalier
9 foale dispuse în spatele orgii, într-o cameră separată
63 de registre sonore şi 76 de manete
12 lăzi de vânt pentru aerul comprimat
cel mai mare tub – aprox. 9 m
cel mai mic tub – 2 cm
gama de frecvenţe: 17 Hz – 12,8 kHz

sursa: antena3.ro

(100 accesari)