3.2 C
Chișinău
joi, 20 ianuarie, 2022

Ministrul Justiţiei a comis-o din nou: După ce se lăuda că moldovenii au mai mare încredere în justiţie decât lituanienii, acum Cebotari spune că s-a referit la Letonia; Datele oficiale îl contrazic

Must read

Comentarii recente

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a comis-o din nou. După ce se lăuda acum o lună că moldovenii au mai mare încredere în justiţia naţională decât au lituanienii faţă de sistemul judiciar din ţara lor – ceea ce este un fals – acum Cebotari spune că s-a referit de fapt la Letonia. Surpriză, însă, şi aici! Datele statistice arată că şi letonii au o mai mare încredere în justiţie decât moldovenii. 

Datele Eurobarometrului, cel mai reprezentativ sondaj la nivelul Uniunii Europene, realizat tot în aprilie 2017, arătau că 46 la sută dintre lituanieni au încredere în justiţia din ţara lor. Asta în timp ce doar 2 la sută dintre moldoveni au o „mare încredere” în justiţie şi 22 la sută au o „oarecare încredere”. Aseară, ministrul Justiţiei a participat la o altă emisiune televizată, în cadrul căreia a insistat că ar avea dreptate, iar după ce i s-au prezentat datele din Eurobarometru, a schimbat macazul şi a spus că, de fapt, ar fi vorba despre Letonia.

Statisticile îl contrazic însă pe Cebotari şi în cazul Letoniei pentru că şi în această ţară situaţia este mult mai bună decât în Moldova. Mai exact, 34 la sută dintre letoni au încredere în sistemul lor de justiţie. Iar dacă ministrul Cebotari crede în continuare că starea justiţiei moldoveneşti este bună, atunci Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei ar putea să-l contrazică.

Înaltul oficial şi-a încheiat astăzi vizita în Republica Moldova şi a declarat că lipsa de încredere în sistemul judiciar poate fi extrem de dăunătoare pentru o democraţie, iar cazul Andrei Brăguţa, tânărul care a murit în penitenciar la sfârşitul lunii august, scoate la iveală eşecuri sistemice majore în justiţia din Republica Moldova. Totodată, comisarul s-a arătat îngrijorat de favorizarea unor procurori în procedurile judiciare şi de cazurile de intimidare şi hărţuire a avocaţilor.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri