3.2 C
Chișinău
miercuri, 1 februarie, 2023

Ministrul culturii: „De ce teatrele municipale nu au spectatori, iar actorii depun cereri de plecare? Este o întrebare, care trebuie adresată în primul rând Primăriei”

Must read

Comentarii recente

Ministrul Culturii nu poate influența în niciun fel salarizarea actorilor din teatrele municipale, iar responsabilitatea în acest sens revine exclusiv Primăriei, afirmă ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a venit cu mai multe precizări privind activitatea teatrelor și a altor instituții culturale, în contextul situației Covid-19. Reacția sa vine după anunțul făcut de Gabriela Lungu, directoarea Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” privind demisia unor angajați, dar și a președintelui Uniunii Teatrale, Sandu Grecu, despre situația grea pe timp de pandemie a Teatrului Satiricus.

Totodată, acesta spune că la începutul lunii septembrie Ministerul Culturii a organizat consultări cu toți directorii teatrelor, sălilor de concert, dar și cu organizatorii de evenimente culturale în aer liber, în care s-a discutat despre funcționarea instituțiilor teatral-concertistice pe perioada creșterii noului val pandemic.


„Majoritatea au optat pentru funcționarea la capacitate maximă a sălilor, cu obligativitatea prezentării de către spectatori a unuia din cele patru acte confirmative (vaccinare, recuperare, test anticorpi pozitiv, sau test Covid negativ). În septembrie s-a lucrat anume așa. Septembrie a fost o lună în care toate teatrele și sălile de concert au deschis stagiunile. O bună parte din ele s-au deschis cu premiere. La Chișinău a avut loc Festivalul Internațional de Operă și Balet “Maria Bieșu”, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de pe ambele maluri ale Prutului, s-au deschis muzeele. Sala Dadiani a Muzeului Național de Artă, proaspăt renovată, s-a deschis cu Bienala Internațională de Pictură cu participarea artiștilor plastici din 35 de țări. Sala cu Orgă, Filarmonica Națională (găzduită temporar de Palatul Republicii), de fapt toate instituțiile teatral-concertistice și muzeistice din subordinea Ministerului Culturii au activat la capacitate maximă, cu sălile pline, sau aproape pline. Măsurile antiepidemice impuse au fost respectate și totodată, instituțiile teatral-concertistice au continuat să lucreze. Spectatorii prezentau certificate de vaccinare sau de anticorpi la intrare și purtau măști. Luna septembrie a fost o lună plină de evenimente culturale, poate prea plină pentru o perioadă pandemică. De ce teatrele municipale nu au spectatori, iar actorii acestor teatre depun cereri de plecare? Cred că este o întrebare, care trebuie adresată în primul rând Primăriei”, a scris ministrul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.


La fel, Prodan atenționează despre situația Covid din oraș și spune că în calitate de ministru al Culturii va face tot posibil să apere drepturile oamenilor de cultură.
„Din păcate, numărul de îmbolnăviri e în continuă creștere. Chișinăul a intrat în cod roșu. În octombrie sălile de teatru vor continua să lucreze, dar deja nu la capacitate maximă, ci la 50%. Spectatorii vor continua să prezinte certificate de vaccinare sau teste de anticorpi la intrare, vor purta măști și vor respecta distanța. În calitatea mea de Ministru al Culturii voi face tot posibilul să apăr drepturile oamenilor de cultură pe timp de pandemie, respectând legea și fără a supune riscului de infectare actorii, sau spectatorii”, a spus acesta.


Ce ține de salarizarea celor din domeniul culturii, ministrul spune că „chiar și atunci când se lucrează la capacitate maximă, salarizarea actorilor, oamenilor de cultură, nu este nici pe departe una corectă”.


„Rezolvarea acestei probleme ține de modificarea legislației și este una din priorități în activitatea Ministerului Culturii”, a conchis acesta.


Potrivit ultimei decizii a CNESP, teatrele, cinematografele și sălile de concert vor activa din 1 octombrie conform unor noi reguli.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri