gavel-handcuffs-money-18324498Pachetul proiectelor de legi privind reformarea sectorului justiției a ajuns pe masa Guvernului. Actul se referă la acțiuni care ar descuraja corupția,  sancţionarea mai severă şi efectivă a infracţiunilor de corupţie şi crearea climatului „zero toleranţă” faţă de corupţie în sectorul justiţiei, precum și excluderea oricăror influenţe nepotrivite asupra judecătorilor şi a imixtiunilor în actul de justiţie.

Proiectul de legi remis Guvernului implică și sancțiuni judecătorilor pentru acte de corupție. Sunt prevăzute și modificări privind stabilirea interdicţiei pentru comunicarea judecătorului cu participanţii la proces sau cu alte persoane, dacă o astfel de comunicare este legată de dosarul aflat în procedura judecătorului şi are loc în alt mod decât cel prevăzut de regulile de procedură; revizuirea sancţiunilor din Codul Penal pentru infracţiunile de corupţie, prin majorarea amenzii şi a termenului pedepsei „privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate” pentru un termen de până la 15 ani; includerea în Codul penal a unei noi măsuri de siguranţă „confiscarea extinsă” şi a unei noi componenţe de infracţiune „îmbogăţirea ilicită”.

Totodată menționăm că pachetul cu norme legale face referire și la testarea la poligraf în vederea neadmiterii în sistemul judecătoresc şi al organelor procuraturii a unor persoane eventual compromise sau care nu corespund criteriului „reputaţie ireproşabilă”.

Strategia de reformare a sistemului justiției include şi proiectul Legii privind testarea integrităţii profesionale, scopul căruia este prevenirea corupţiei în cadrul activităţii organelor de drept şi a sistemului de autorităţi publice care funcţionează în R. Moldova şi sunt expuse unor riscuri sporite de coruptibilitate, precum şi asigurarea activităţii entităţilor publice de o manieră corespunzătoare principiilor şi criteriilor bunei guvernări, sporirii probităţii morale a agenţilor publici şi a prestigiului autorităţilor publice.

Precizăm că mai mulți demnitari europeni au cerut Republicii Moldova acțiuni concrete pentru combaterea corupției pentru a putea fi acceptată în Uniunea Europeană.

(251 accesari)