4.1 C
Chișinău
vineri, 3 decembrie, 2021

Ministerul Finanțelor dezminte acuzațiile aduse de deputați ai BCS: Vom asigura ca toți angajații din sistemul educațional să primească integral și la timp salariile

Must read

Comentarii recente

Ministerul Finanțelor a venit cu o reacție, după ce în presă au apărut informații că mai mulți profesori din diverse raioane ale țării ar fi rămas fără salarii în ultimele 2-3 luni. 

„Ministerul Finanțelor dezminte acuzațiile care au fost aduse de către deputații din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor în cadrul Conferinței de presă.

Prin Legea privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 nr. 135 din 14 octombrie curent, au fost alocate 170 mil. lei pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul bugetar. Repartizarea acestor alocații pe autorități publice se efectuează în baza hotărârilor de Guvern.

Astfel, Ministerul Finanțelor a elaborat și a publicat la data de 27 octombrie curent proiectul de hotărâre a Guvernului privind repartizarea și redistribuirea alocațiilor aprobate în Legea bugetului de stat pe anul 2021. Proiectul prevede, transferuri către bugetele locale în sumă de 134 mil.lei pentru asigurarea achitării salariilor până la finele anului 2021, preponderent, pentru personalul din sistemul educațional.

Deoarece mijloacele propuse pentru alocare sunt destinate prioritar pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, care se finanțează în baza de cost standard per elev conform Hotărârii Guvernului nr. 868/2014, proiectul în cauză, concomitent cu alocarea resurselor suplimentare, propune o derogare temporară de la regula generală, care ar permite suplimentarea bugetelor instituțiilor de învățământ cu alocații în volume concrete, estimate reieșind din necesarul de cheltuieli la nivel de fiecare instituție.

De asemenea, se propune ca economiile formate la măsurile ce țin de organizarea odihnei de vară a copiilor și adolescenților, desfășurarea olimpiadelor și examenelor de absolvire să fie utilizate pentru acoperirea insuficienței la cheltuielile de personal. Cabinetul de Miniștri urmează să aprobe proiectul de Hotărâre de Guvern cu privire la repartizarea unor alocații aprobate prin Legea bugetului de stat nr.258/2020. Ministerul Finanțelor va asigura și în continuare ca toți angajații din sistemul educațional să primească integral și la timp salariile”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Finanțelor.

Și Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o reacție.

„Ministerul Educației și Cercetării precizează că volumul alocațiilor necesare acoperirii deficitului bugetar pentru achitarea salariilor cadrelor didactice din unele instituțiile de învățământ general pentru anul 2021, a fost aprobat prin Legea nr.135 din 14.10.2021, privind modificarea Legii bugetului de stat nr.258/2020.

Cabinetul de Miniștri urmează să aprobe astăzi, 3 noimebrie, proiectul de Hotărâre de Guvern cu privire la repartizarea unor alocații aprobate prin Legea bugetului de stat nr.258/2020, pentru acoperirea deficitului bugetar, necesar achitării salariilor, înregistrat în anul curent de către unele instituții de învățământ general”, se menționează într-un comunicat emis de MEC.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri