18.9 C
Chișinău
luni, septembrie 27, 2021

Ministerul Educației vine cu noi reguli de admitere la universități

Must read

Comentarii recente

images (5)ME oferă oportunități absolvenților de licee de a alege între universități. Anul acesta vor putea depune actele la mai multe universități concomitent.  Pentru aceasta va fi nevoie doar de copia diplomei de bacalaureat.

Potrivit ministrului în exercițiu Maia Sandu, schimbările în regulamentul de admitere derivă din principiul autonomiei universitare extinse, practicat de majoritatea statelor lumii. „Toată lumea trebuie să aibă o șansă să aleagă între universități. Dacă cineva își dorește să facă o specialitate, s-ar putea să nu aibă cea mai bună șansă doar la o singură instituție, în cazul dat, șansele sînt mai mari. De asta și noi oferim această oportunitate”, a declarat Ministrul Educației în exercițiu, Maia Sandu.

Astfel, la admiterea 2013, absolvenții vor prezenta Comisiei diploma de bacalaureat și o copie a documentului. Comisia va aviza că a văzut originalul și va păstra doar copia. Atunci cînd candidatul se va regăsi pe lista înmatriculaților la mai multe instituții, va decide unde-și va face studiile și doar acolo va depune diploma în varianta originală.

Ca și în anii precedenți, deținătorii diplomelor de bacalaureat vor avea prioritate la admitere. Din numărul total de locuri, 90% se vor oferi  posesorilor de astfel de acte, iar 10% – deținătorilor de studii medii de specialitate. Pentru categoriile de candidați defavorizați vor fi oferite 15% din locurile bugetare.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri