0.2 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Apărării Naționale din România, plan de cooperare pentru 2022

Must read

Comentarii recente

Reprezentanţi ai instituţiilor de apărare ale Republicii Moldova şi României au participat marți, 23 noiembrie, la ediția a VI-a a Comisiei mixte moldo-române în domeniul apărării de la București, scrie infoprut.ro

Agenda discuţiilor a cuprins subiecte cu referire la procesul de transformare a Armatei Naţionale, reformarea sectorului de apărare conform standardelor democratice, instruirea militarilor, sporirea interoperabilităţii în cadrul activităţilor comune şi în misiunile internaţionale de menţinere a păcii. Totodată, părţile au menţionat programele de asistenţă şi sprijinul oferit de partenerii români, dar şi activităţile bilaterale planificate.

În acest sens, în cadrul reuniunii a fost semnat Planul bilateral de cooperare între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale din România pentru anul 2022.

La Bucureşti, delegaţia Republicii Moldova, condusă de Secretarul de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naţionale şi interoperabilităţii militare, Valeriu Mija, a avut o serie de întrevederi cu Secretarul de Stat al Ministerului Apărării Naţionale, pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, precum şi cu Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe din România, Dan Neculăescu.

Principalele teme abordate în cadrul întâlnirilor s-au referit la colaborarea celor două maluri de Prut pe domeniul apărării, obiectivele actuale de guvernare pe segment militar, dar şi perspectivele de dezvoltare a parteneriatului strategic cu România.

Reuniunile Comisiei mixte se desfăşoară anual, pe bază de paritate, în corespundere cu articolul 5 al Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chişinău, la 20 aprilie 2012.

Prima reuniune a Comisiei mixte moldo-române în domeniul apărării a avut loc pe 21 septembrie 2015, în R. Moldova.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri