6.2 C
Chișinău
vineri, 24 martie, 2023

Miliardele furate de la băncile lui Shor scumpesc leii

Must read

Comentarii recente

DragutanuGuvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu declară că prin majorarea dobânzii cheie banca centrală urmărește scumpirea valutei naționale.
“Noi transmitem un mesaj întregii economii, dar în special sectorului bancar, că prețul leilor trebuie să crească în Republica Moldova. Rata la creditele în lei trebuie să crească într-un nivel rezonabil. Acest lucru va tempera cererea creșterii cererii interne astfel ca din partea cererii interne prețurile să nu simtă o presiune mai mare”, sus’ine Drăguțanu într-o intervenție pentru RadioMoldova.

În același timp, guvernatorul a precizat că mesajul transmis băncilor este că și ratele depozitelor în lei trebuie să crească. Depozitele în lei trebuie să fie mai atractive. În prezent ratele medii la depozitele în lei pentru persoanele fizice sunt de circa 7,6 – 7,8 la sută. Noi spunem că aceste rate, în condițiile actuale, sunt deja depășite, sunt relativ mici și băncile trebuie să majoreze ratele depozitelor în lei pentru a stimula economisirea în lei, pentru ca băncile să aibă lichidități în lei și să aibă posibilitatea de a credita în lei.

Întrebat când băncile ar putea opera modificarea ratelor la depozite și credite, Drăguțanu a menționat că efectele politicii monetare nu se transmit imediat ci peste o perioadă de timp. Astfel, este vorba de câteva trimestre, deși nu este exclus că majorarea să se producă într-o perioadă de timp mai scurtă în condițiile în care în două luni banca centrală a majorat arata de refinanțare cu 5 puncte procentuale la 8,5% anual.

Banca Națională a Moldovei explică majorarea ratei de refinanțare ca urmare a așteptărilor inflaționiste mai mari cauzate de deprecierea leului față de dolar și euro.

Ex-premierul și actualul om de afaceri, Ion Sturza declara săptămâna trecută că guvernatorul Drăguțanu este complicele dezmățului și hoțiilor din sistemul bancar și că banca centrală a intervenit cu 21 miliarde de lei la Banca Socială, Banca de Economii și Unibank creându-se astfel o presiune enormă asupra leului ca urmare a deficitului de valută străină.

Sursa: moldova24.info

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri