-2.3 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Mihai Balan cere alt sediu pentru angajații SIS

Must read

Comentarii recente

450x250Sediul Serviciului de Informații și Securitate este vechi, prea expus și prea multe instalații moderne de pază sunt în jurul lui. Din aceste motive, Mihai Bălan consideră necesar să fie schimbat sediul.

„Întregul efectiv al instituţiei trebuie să fie mutat. Actuala clădire nu corespunde criteriilor unui serviciu special, deoarece este total deconspirată. Este înconjurată, asediată, practic, de variate reşedinţe şi localuri cu multe etaje, înzestrate cu aparataj modern, unde muncesc exponenţi ai organizaţiilor din state străine. În actuala clădire veche ar putea fi organizat un muzeu, unde s-ar putea expune materiale ce ar lămuri mai bine procese de dezvoltare a activităţii NKVD, KGB, Ministerului Securităţii Naţionale, SIS cu toate păcatele şi succesele acestei instituţii”, a declarat Mihai Balan.

Replica comuniștilor nu s-a lăsat așteptată. Artur Reșetnicov a menționat că este o strategie formală, sterilă, care nu va duce la modernizarea serviciului. Indiferent de ceea ce este scris în document, totul depinde de ofiţerii, de angajaţii serviciului care ar tebui motivaţi să fie patrioţi. „Cum planificaţi să modernizaţi serviciul cu un astfel de vicedirectori ai instituţiei care sunt trădători de ţară, care figurează în dosare penale, care trădează ofiţerii, subalternii?”, l-a întrebat deputatul comunist Artur Reşetnicov pe şeful SIS. Balan a răspuns că vicedirectorii vor fi eliberați din funcție în cazul în care refuză să participe la reformarea radicală a Serviciului.

Strategia de reformare a Serviciului de Informaţii şi Securitate va fi implementată pînă în 2017, iar pentru aceasta vor fi alocate aproximativ 143 de milioane de lei din bugetul de stat. Strategia presupune asigurarea independenţei instituţiei, eficientizarea capacităţilor instituţionale şi debirocratizarea. Documentul stabileşte şi competenţele şefului statului în procesul de coordonare a activităţii instituţiei, precum şi instituirea unei comisii speciale a Parlamentului, care va monitoriza activitatea SIS.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri