23.2 C
Chișinău
luni, 26 septembrie, 2022

Mica Germanie din România: Satul în care şcoala are lift şi dotări de ultimă generaţie

Must read

Comentarii recente

petresti romaniaO comunitate de şvabi dă dovadă de o seriozitate extraordinară, transformând localitatea în care trăiesc într-un model de dezvoltare rurală greu de urmat. Cu ajutorul fondurilor comunitare, aceştia au reuşit să transforme un simplu sat într-un orăşel cochet de provincie, cu şcoală modernă, zonă de agrement pentru întreaga familie, cămin pentru bătrâni şi singurul parc industrial acreditat din judeţ.

Localitatea Petreşti, aflată la 11 kilometri de municipiul Carei, este una cu totul atipică pentru mediul rural românesc, autorităţile realizând proiecte care ţin mai degrabă de occident decât de estul Europei, cu atât mai puţin de o localitate de ”la ţară”.  Apă şi canalizare există de câţiva ani, iar curăţenia este la ordinea zilei, la fel ca şi salvgardarea tradiţiilor şvăbeşti aşa că autorităţile au gândit proiecte de dezvoltare la care alte comunităţi abia îndrăznesc să spere.

Şcoala din Petreşti a fost renovată şi modernizată, dotată cu teren de fotbal şi în interior, iar utilităţile pot fi comparate cu uşurinţă chiar şi cu cele din unităţi de învăţământ din marile oraşe ale ţării.

“Avem dotări de ultimă generaţie, de la table inteligente la calculatoare şi bineînţeles lift pentru că avem copii cu dizabilităţi şi trebuie să venim în sprijinul lor,” a declarat primarul Otto Marchiş.

Pentru tineri şi copii, dar mai ales pentru a cultiva spiritul comunităţii, autorităţile locale au amenajat, pe o suprafaţă de şapte hectare, o zonă de agrement dedicată familiilor. A fost realizat un ponton, un lac de pescuit, un centru de distracţie cu pistă de bowling şi masă de tenis, un loc de joacă, minigolf, teren de tenis pe zgură şi amfiteatru în aer liber.

“Ne-am gândit că trebuie să oferim o alternativă pentru petrecerea timpului liber. Aşa a luat fiinţă zona de agrement. Avem un spaţiu pentru picnic, cu grătare, domnii pot să pescuiască  iar aproape am amenajat un loc de joacă pentru cei mici. Nu am uitat nici de tineri care pot să se joace bowling sau tenis de masă iar dacă vor pot ieşi afară unde am realizat deja un teren de tenis pe zgură. Acum că vine 1 Mai vom amenaja şi minigolful iar pentru serbări sau spectacole avem amfiteatrul în aer liber,” povesteşte primarul.

Primarul spune că mai sunt totuşi multe de făcut, reabilitarea primăriei şi o nouă grădiniţă iar dacă se poate şi un cămin cultural. Şi în toate astea, localitatea nu a fost niciodată penalizată pentru proiectele derulate, spune primarul. Nu se plânge de birocraţia prea mare sau de prea multe ore de muncă dar subliniază că esenţială a fost echipa pe care şi-a format-o, scrie Vocea Transilvaniei.

“Este mult de muncă cu un proiect european dar rezultatele se văd. Nu se poate face fără o echipă bună aşa că am luat exemplul din occident. Mi-am angajat oameni capabili pe care i-am trimis la şcolarizare. Noi nu am fost niciodată penalizaţi pentru proiectele derulate,” a precizat primarul Otto Marchiş.

Sursa: gandul.info

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri