11 C
Chișinău
duminică, octombrie 17, 2021

Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis de Ziua justiţiei: ”Nu trebuie să uităm că justiţia se află în slujba oamenilor”

Must read

Comentarii recente

Iohannis cotroceniPreşedintele Klaus Iohannis transmis duminică un mesaj Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu ocazia Zilei Justiţiei, în care subliniază importanţa luptei anticorupţie pentru viitorul României şi menţionează că susţinerea acesteia este responsabilitatea tuturor.

„În ultima perioadă, în spaţiul public discuţiile despre justiţie sunt legate cu precădere de lupta anticorupţie. Este foarte adevărat că România traversează, acum, o etapă extrem de intensă, dar necesară pentru viitorul ţării. Lupta anticorupţie trebuie să continue şi avem cu toţii responsabilitatea să o susţinem”, potrivit mesajului transmis de preşedinte şi citit la întâlnirea de Ziua Justiţiei, de către consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu.

Un rol extrem de important în lupta anticorupţie aparţine membrilor CSM, consideră preşedintele, ei fiind felicitaţi „pentru promptitudinea în reacţii şi pentru poziţiile publice în sancţionarea derapajelor şi menţinerea discursului public într-un registru de echilibru şi responsabilitate”.

„Nu am fi avut astăzi o justiţie apreciată deopotrivă în ţară şi de partenerii externi fără munca, seriozitatea şi exigenţa cu care vă faceţi meseria. În bună măsură, până acum reformele au fost percepute ca fiind iniţiate ori stimulate din exteriorul sistemului. Ele pot şi trebuie să fie realizate în întregime în şi din interior. Veţi găsi constant în Preşedintele României un partener şi un susţinător critic, în sens constructiv, în tot acest proces. Dar nu trebuie să uităm că justiţia se află în slujba oamenilor, iar acest principiu este la fel de important precum cele ale independenţei, responsabilităţii şi echidistanţei. Respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, în limitele şi rigorile legii, rămâne o coordonată esenţială a activităţii în administrarea justiţiei”, potrivit mesajului preşedintelui.

Iohannis spune că justiţia este o componentă specială a statului de drept, iar „fără domnia legii” nu se poate vorbi „de democraţie şi nici de separaţia puterilor în stat”.

Preşedintele a vorbit despre progresul făcut de sistemul judiciar în ultima perioadă, care a devenit „tot mai eficient, modern şi performant”, datorat în mare măsură întregului corp profesional care înfăptuieşte actul de justiţie.

Preşedintele a transmis felicitări „judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, notarilor, juriştilor, precum şi personalului instanţelor, reprezentanţilor mediului academic şi tuturor celor care sunt parte a acestei comunităţi cu un rol atât de important într-o societate, acela de a asigura respectarea legii şi de a înfăptui, pe cât posibil, idealul dreptăţii”, cărora li se datorează „faptul că astăzi, în ţara noastră, există un efort asumat şi apreciat de combatere a corupţiei”.

Sursa:gandul.info

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri