23.2 C
Chișinău
luni, 26 septembrie, 2022

Matei Dobrovie: „Votul preferenţial – o soluţie bună; Listele deschise dau mult mai multă putere cetăţenilor să-şi responsabilizeze aleşii”

Must read

Comentarii recente

Votul preferenţial propus de Platforma Demnitate şi Adevăr este o propunere benefică pentru Republica Moldova, afirmă deputatul român Matei Adrian Dobrovie. Solicitat de Jurnal TV pentru un comentariu, legislatorul de la Bucureşti a declarat că şi Uniunea Salvaţi România, partid din care face parte, se gândeşte să o ia în calcul. 

„Consider că votul preferenţial pe liste deschise ar fi o soluţie bună pentru Republica Moldova. Un sistem electoral uninominal sau mixt nu va face decât să favorizeze candidaţii cu bani şi va duce la clientelism şi baronizare. Listele deschise, în schimb, dau mult mai multă putere cetăţenilor să-şi responsabilizeze aleşii, în sensul că ei, şi nu un lider de partid sau oligarh, stabilesc ierarhia, locul pe care îl ocupă candidaţii pe listă. De exemplu, alegătorii pot schimba ordinea şi să-l pună pe un Candu sau Plahotniuc pe ultimele locuri ale listei PD. Şi USR, partid apărut pe fondul protestelor împotriva partidelor mari, decredibilizate şi corupte, analizează propunerea listelor deschise, ca mijloc de reformare a vieţii politice, obiectiv major asumat în campania electorală, alături de reducerea numărului de semnături la toate tipurile de alegeri, a pragului electoral, introducerea votului prin corespondenţă şi altele”, a declarat Matei Adrian Dobrovie.

„Uninominalul a produs din păcate anomalii în România. El nu a încurajat responsabilizarea mai puternică a aleşilor de către alegători, aşa cum se spera, ci a avut drept consecinţe numeroase anomalii – candidaţi care intră în Parlament de pe locul 3 într-un colegiu, la redistribuire, cât şi apariţia unor baroni în Parlament, care au o putere financiară mai mare de a-şi finanţa campania”, a mai spus deputatul USR.

Totuşi, afirmă Matei Adrian Dobrovie, puterea de la Chişinău, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, încearcă să se salveze prin modificarea sistemului electoral, de aceea nu va accepta îmbunătăţirea actualului sistem electoral prin introducerea votului preferenţial.

„Trebuie totuşi să fim realişti, actuala putere de la Chişinău Dodon-Plahotniuc nu va accepta un asemenea sistem, care i-ar crea probleme uriaşe. Din păcate, vedem că sistemul oligarhic vrea să impună uninominalul mixt pentru a se menţine la putere şi după 2018. Uitaţi-vă în sondaje – PD riscă să nu treacă pragul. Plahotniuc trece peste avertismentele şi recomandările Comisiei de la Veneţia pentru a se salva. Cei care suferă sunt însă cetăţenii Republicii Moldova”, a punctat deputatul de la Bucureşti.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri