start_920971Măsurătorul de audiență este un intrus, deoarece n-a fost selectat printr-un tender, așa cum se procedează de regulă în România o dată la patru ani. Din acest motiv, televiziunile refuză serviciile societății AGB pentru a-și măsura audiența. Subiectul a fost tratat în cadrul emisiunii de astăzi de la Jurnal Tv, „Ora Expertizei”.

Potrivit jurnalistului și directorul Asociației APOLLO, măsurătorul de audiență produce mai multe ilegalități. „Din toate peoplemetrele cu ajutorul cărora se măsoară audiența, doar 185 au trecut omologarea. Un raport al unei societăți franceze spune clar că AGB, măsurătorul de audiențe nu are dreptul să funcționeze. Ca să vină un alt măsurător trebuie ca cel puțin 4-5 televiziuni să accepte, dar acestea refuză, pentru că lor le convine această măsurare. Marea majoritate a publicității de pe piața audiovizuală este repartizată către instituțiile media ale lui Vlad Plahotniuc”, a menționat Vasile Năstase.

Jurnalista Angela Aramă remarcă că actuala stare de lucruri este convenabilă în cercul guvernării. „Societatea AGB probabil este unsă cu niște alifii speciale, pentru că a fost bine merci și pînă în 2009 și după acest an. Chiar dacă guvernarea s-a schimbat, lucrurile n-au evoluat spre bine. Am așteptat de la guvernarea democratică mai multă deschidere spre domeniul audiovizualului, dar rămîne la fel de controlat”, a opinat Angela Aramă.

Și directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu a recunoscut că nu există suficiente peoplemetre ca să poată constata raitingul de facto, motiv pentru care unele televiziuni au refuzat să mai apeleze la serviciile AGB și au apelat la agenții sociologice.

Președintele Apollo atrage atenția asupra sursei germane GFK de măsurare a audienției, care este capabilă să înregistreze raitingul pe secundă și ar produce un șoc cînd ar da publicității adevăratele cifre ale audienței TV!

În altă ordine de idei, Angela Aramă regretă că în loc să venim cu amendamente la actualul Cod al Audiovizualului, noi regresăm și foarte multe articole nu sunt respectate. Mai rău că echipa CCA a fost aleasă pe principii politice, unii dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului vin din alt domeniu. Potrivit jurnalistei, actuala componență a CCA este foarte slabă din punct de vedere profesional.

(177 accesari)