7.2 C
Chișinău
luni, 20 martie, 2023

Mariana Bitang, doamna gimnasticii românești, a împlinit 52 de ani

Must read

Comentarii recente

mariana-bitang_w700_h800_q90Mariana Bitang, faimoasa antrenoare a lotului de gimnastică al României, s-a născut pe 3 august 1962, în Râmnicu Sărat. Studiile și le-a făcut la Academia de Educație Fizică și Sport între 1981 și 1985, iar după absolvire a profesat drept cadru didactic și antrenor la Clubul Sportiv din Deva, timp de 7 ani.

Între 1992 și 2005, Mariana Bitang a fost antrenoarea federală a Lotului Olimpic feminin de Gimnastică al României. Împreună cu antrenorul- coordonator Octavian Belu, Mariana Bitang a antrenat și ghidat sportivele României în 3 dintre edițiile Jocurilor Olimpice, 10 Campionate Mondiale, 7 Campionate Europene, 4 ediții ale Cupei Mondiale și 7 Campionate Europene de Juniori.

În timpul în care Mariana Bitang a antrenat lotul feminin de gimnastică, s-au obținut în total 152 de medalii, dintre care 62 de medalii de aur, 49 de argint și 41 de bronz. Dintre acestea, 19 au fost câștigate la competițiile olimpice, 44 la Mondiale, 36 de medalii europene la senioare, 44 de europene la junioare și 16 medalii la Cupa Mondială.

În vara lui 2005, Mariana Bitang și Octavian Bellu, cei mai titrați antrenori ai gimnasticii românești, făceau o cerere pentru renunțarea la contractul cu Federația Română de Gimnastică, în urma deciziei de desființare a lotului olimpic de gimnastică feminină al României.

La numai un an mai târziu, Bitang și Bellu au fost numiți consilieri de stat pentru promovarea sportului la Departamentul pentru Relația cu Autoritățile Publice si Societatea Civilă al Administrației Prezidențiale a României.

Mariana Bitang și-a dat demisia în 2007, în semn de solidaritate față de suspendarea de către Parlament a lui Traian Băsescu, președintele României și a declarat că pe viitor va lucra tot în domeniul sportiv, dar nu se va mai implica în organisme cu caracter politic.

sursa: stirile.rol.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri