Andrei nastase forumConsiliul Marii Adunări Naţionale a înaintat astăzi un plan de acţiuni pe care să le întreprindă guvernarea pentru ca Republica Moldova să fie eliberată din captivitatea oligarhiei şi corupţiei. În cadrul Forumului Public iniţiat de conducerea statului, membrii Consiliului au citit un manifest la care a fost anexat planul de acţiuni, cu termen limită, şi înaintat guvernanţilor.

Vedeţi mai jos manifestul integral:

În contextul iniţierii unor dezbateri publice pe marginea crizei social-economice şi politice din ţara noastră, Consiliul Marii Adunări Naţionale, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, reprezentanţii segmentelor sociale aderente la mişcarea protestatară, au luat act de apelul public emis de Preşedintele ţării, Preşedintele Parlamentului şi Primul-ministru cu privire la iniţierea unui dialog social.

Constatăm că, deşi guvernarea recunoaşte indirect faptul uzurpării puterii de stat şi starea de captivitate a acestuia, precum şi justeţea şi legitimitatea protestelor şi a revendicărilor populare, prin această iniţiativă, în realitate, mimează o comunicare cu poporul prin intermediul unor exponenţi ai societăţii civile. Se urmăreşte, în fond, menţinerea cu orice preţ a oligarhiei la putere, în pofida unei lipse totale de încredere din partea cetăţenilor, ca urmare a incapacităţii de gestionare a treburilor statului şi apărare a drepturilor fundamentale ale omului.

Consiliul Marii Adunări Naţionale, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, reprezentanţii segmentelor sociale aderente la mişcarea protestatară au fost în permanenţă deschişi pentru un dialog în vederea depăşirii reale a stării de criză în care a fost adusă Republica Moldova pe parcursul ultimilor şase ani de către această guvernare oligarhică. Rămânem şi în continuare consecvenţi în abordările şi acţiunile noastre privind soluţionarea etapizată cât mai urgentă a revendicărilor anticorupţie, de ordin economic şi social-politic, susţinute de peste 80% dintre cetăţenii Republicii Moldova.

Refuzul de a convoca o şedinţă comună a Parlamentului, Guvernului şi Preşedintelui Republicii Moldova, cu participarea membrilor Consiliului Marii Adunări Naţionale în vederea soluţionării etapizate şi rapide a revendicărilor populare, denotă izolarea guvernării de propriul popor, pe care l-a adus la limita genocidului social, precum şi frica regimului că s-ar putea fisura, ca urmare a acesteia, chiar din interiorul său.

Or, consolidarea societăţii, restabilirea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului şi în actul politic nu pot fi realizate prin dialoguri sterile, prin crearea de comisii şi semnarea de pacte sociale cu interpuşii unei guvernări oligarhice compromise.

Sunt necesare acţiuni concrete de epurare a clasei politice şi de retragere din spaţiului politic al celor care au pus bazele partajării partinice a instituţiilor de drept si de reglementare – Plahotniuc, Voronin, Lupu, Dodon, Filat şi Ghimpu.

De urgenţă trebuiesc lichidate structurile suprastatale prevăzute de acordurile de constituire a alianţelor de guvernare, depolitizate şi reformate fundamental instituţiile de drept şi de reglementare, destituirea imediată şi necondiţionată a funcţionarilor complici la furtul secolului, deferirea acestora şi a beneficiarilor finali justiţiei, în vederea condamnării lor şi recuperării miliardelor furate de la cetăţeni, atât prin intermediul sistemelor financiar-bancar şi energetic, cât şi prin majorarea tarifelor, preţurilor, impozitelor şi taxelor, etc.

De o importanţă deosebită sunt măsurile ce se impun a fi luate în vederea soluţionării revendicărilor de ordin social-economic ale pensionarilor şi veteranilor, ale fermierilor şi ţăranilor, ale salariaţilor bugetari din domeniul educaţiei, sănătăţii, culturii, etc.

Având în vedere mandatul acordat Consiliului Marii Adunări Naţionale de către sutele de mii de cetăţeni protestatari şi necesitatea realizării prevederilor Manifestului PCDA din 24 februarie 2015, a revendicărilor populare cuprinse în Rezoluţiile celor şase acţiuni ample de protest, inclusiv a Proclamaţiei Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie 2015, ignorate cu desăvârşire de către guvernare pe parcursul unei îndelungate perioade de timp, reiterăm stringenta necesitate a soluţionării problemelor menţionate drept garanţie a voinţei politice de readucere a statului pe făgaşul democraţiei funcţionale şi a normalităţii.

Nu doar lipsa unor împuterniciri exprese din partea unei societăţi revoltate de cinismul cu care a fost tratată pe parcursul a şase ani de o guvernare pseudo-democratică şi pseudo-proeuropeană, preocupată de falimentarea financiară şi de drept a statului R. Moldova, de pauperizarea populaţiei şi de delapidarea contribuţiilor partenerilor de dezvoltare, face imposibilă semnarea în prezent a unor pacte de orice ordin. Revendicările populare nu pot constitui obiectul unui troc cu o guvernare compromisă iremediabil.

Pactele sociale de consens naţional pot fi semnate în momentele de cotitură pentru soarta ţării cu o guvernare legitimă, având suportul popular şi încrederea comunităţii internaţionale, expresia unor alegeri libere şi echitabile, asigurate de mijloace media independente, de instituţii de drept şi de reglementare aflate în serviciul cetăţeanului şi nu a clanurilor oligarhice.

În acest context, Consiliul Marii Adunări Naţionale, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, reprezentanţii segmentelor sociale aderente la mişcarea protestatară, îndeamnă întreaga societate la consolidare şi solidarizare cu protestatarii în vederea amplificării presiunii asupra guvernării, determinând-o să recurgă imediat la soluţionarea revendicărilor populare.

Facem apel, în mod special, la organizaţiile asociative independente, să susţină revendicările cetăţenilor din toate colţurile ţării, să adere la mişcarea protestatară pentru a obliga sistemul oligarhic, prin presiuni constante şi energice, să capituleze în faţa poporului mai determinat ca niciodată să-şi recapete suveranitatea uzurpată.

Consiliul Marii Adunări Naţionale, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, reprezentanţii segmentelor sociale aderente la mişcarea protestatară cere guvernării ca în termen de 2 zile să răspundă prompt vizavi de angajarea reală în implementarea revendicărilor populare structurate în anexa la prezentul manifest, rezervându-şi dreptul de a acţiona în consecinţă.

Consiliul Marii Adunări Naţionale
Chişinău, 14 octombrie 2015

Revendicari prima etapa

 

 

(58 accesari)