-0.8 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

Maia Sandu despre evaluarea activităţii procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo: Este separată de dosarul penal

Must read

Comentarii recente

Acţiunea de evaluare a performanţelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo face parte dintr-un program mai mare de măsuri care vine să îmbunătăţească calitatea luptei împotriva corupţiei.

Declaraţii în acest sens a făcut joi seara preşedinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune, în contextul în care preşedinta a transmis Consiliului Superior al Procurorilor o sesizare prin care cere evaluarea activităţii procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Şefa statului a subliniat că nu este nicio legătură între anchetarea lui Stoianoglo în cadrul unui proces penal şi procesul de evaluare a activităţii acestuia, iniţiat în baza ultimelor modificări operate de către Parlament la Legea Procuraturii.

„De la momentul în care a fost adoptată de către Parlament această modificare la lege s-au întâmplat mai multe lucruri”, a menţionat şefa statului. 

„A fost arestat procurorul general Stoianoglo şi suspendat pe perioada anchetei. Acum procurorii ne vor spune ce se va întâmpla mai departe, unde este ancheta, la ce etapă, dacă probele sunt convingătoare sau nu, deci asta este un lucru care se întâmplă la Procuratură”, a adăugat Maia Sandu.

Şefa statului a amintit că procesul de evaluare, „aşa cum prescrie legea, poate fi iniţiat de către preşedintele ţării sau de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP)”. 

„Pentru că nu a venit o asemenea sesizare din partea CSP, am hotărât eu să depun această sesizare pentru ca să ducem la bun sfârşit această procedură iniţiată prin lege”, a specificat Maia Sandu, adăugând că acţiunea de evaluare a activităţii lui Stoianoglo „vine cu întârziere din cauza crizei gazelor, care ne-a ţinut ocupaţi practic 100% în luna octombrie şi nu am ajuns să ne ocupăm de multe alte lucruri”.

Maia Sandu a spus că acum „cei de la CSP au 10 zile la dispoziţie pentru crearea unei comisii din cinci membri, delegaţi de diferite instituţii şi această comisie trebuie să aibă o metodologie de evaluare”. 

Iar concluziile la care va ajunge comisia de evaluare vor fi prezentate CSP pentru o decizie finală. În cazul în care calificativul va fi „nesatisfăcător” procurorul general va fi demis, a confirmat Maia Sandu, făcând trimitere la norma legală. „Îmi doresc să fie o evaluare obiectivă şi corectă”, a adăugat şefa statului.

Preşedinta a mai subliniat că suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcţie în legătură cu dosarul penal intentat este un proces, iar evaluarea activităţii sale în calitate de procuror general este un cu totul alt proces. 

„Cu ce se va încheia procesul la Procuratură nu putem şti. Nu cunosc alte detalii decât au fost prezentate publicului larg de către procurorul care se ocupă de caz”, a adăugat Maia Sandu.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri