Maia SanduDiscuţii aprinse la Consiliul Superior al Magistraturii. După ce a acuzat public CSM că ignoră plângerile la adresa judecătorilor, ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a fost invitată astăzi la discuţii. În şedinţă, şefa de la Educaţie a declarat că mai multe decizii judecătoreşti, ce au vizat instituţia pe care o conduce, au fost la limita legalităţii şi a solicitat excluderea din sistem a magistraţilor neprofesionişti.

Mai mult, Maia Sandu le-a spus membrilor CSM că unii judecători au adoptat decizii la limita legalităţii, fără o argumentare corespunzătoare, fapt pentru care trebuie să fie sancţionaţi disciplinar.

„S-au luat decizii la limita legalităţii. Odată ce magistratul a anulat un ordin al Ministerului, emis în baza unui text de lege imperativ, rezultă că a încălcat normele imperative ale legii. Avem nevoie ca legea să funcţioneze. Noi credem că oamenii profesionişti trebuie motivaţi, iar cei care nu corespund acestui criteriu trebuie să plece din sistem, mai ales că noi am pornit o luptă cu corupţia”, a declarat Maia Sandu, în cadrul şedinţei.

În replică, unii membrii ai CSM au acuzat-o pe Maia Sandu că ar face declaraţii politice. Constatările ministrului Educaţiei a stârnit şi nemulţumirea membrului CSM Teo Cârnaţ.

„Este o manipulare. Eu cred că s-a afectat independenţa şi imparţialitatea sistemului judecătoresc prin prezenţa ministrului Educaţiei în faţa CSM-ului. În sens că este o presiune directă din partea unui organ politic sau din partea unei persoane politice cum este Ministrul Educaţiei”, a reproşat membru CSM.

„Dvs. mi-aţi adus acuzaţia că încalc independenţa justiţiei şi eu am venit să vă zic că noi ne dorim o justiţie independentă”, i-a răspuns Maia Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, din cauza unor decizii judecătoreşti emise la limita legalităţii, unii foşti angajaţi de la Educaţie sunt repuşi în funcţie chiar dacă sunt acuzaţi de fraude şi escrocherii. Este şi cazul fostului şef al direcţiei învăţământ preşcolar, Valentin Crudu, dar şi al şefei Centrului pentru Copii şi Tineret, Aurelia Hâncu, ambii restabiliţi în fotolii prin deciziile Curţii de Apel Chişinău.

„Iată avem un exemplu când trebuie să-l repunem în funcţie pe Valentin Crudu şi va fi un angajat al Ministerului Educaţiei. Apropo, de astăzi eu nu pot să mai răspund pentru integritatea echipei pe care o conduc. La fel, un alt exemplu este Aurelia Hâncu”, a menţionat ministrul Educaţiei.

Amintim că Valentin Crudu a fost demis din funcţia de şef de direcţie încă în 2012, după ce a achiziţionat 45 de autobuze şcolare la preţ dublu. Totodată, potrivit Ministerului Educaţiei, Crudu şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu atunci când i-a plătit salariul unui angajat al instituţiei care nu s-a prezentat la serviciu timp de aproape doi ani.

La rândul său, Aurelia Hâncu a fost demisă în vara anului 2011, fiind, la fel, acuzată de abuz în serviciu. Atunci, în presă a apărut o înregistrare audio în care şefa de la Artico îi îndeamnă pe profesori să nu se sfiască să pună în buzunar banii rămaşi din sumele alocate de părinţii elevilor pentru diferite activităţi.

De menţionat că, acum o săptămână, ministrul Educaţiei Maia Sandu a făcut publică o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii prin care constată că unii judecători ar fi luat decizii părtinitoare, fapt pentru care a cerut CSM să-i sancţioneze disciplinar. Membrii Consiliului au decis ca abaterile constatate de ministrul Educaţiei să fie examinate într-o şedinţă ulterioară, atunci când vor fi gata şi rapoartele Inspecţiei Judiciare pe marginea cazurilor asupra cărora a atenţionat Maia Sandu.

Sursa:jurnal.md

(97 accesari)