21.6 C
Chișinău
joi, 6 octombrie, 2022

Magistrat român: „Dacă nu funcţionează justiţia, nu ajungeţi în UE”

Must read

Comentarii recente

cristi daniletCei care pot duce cu adevărat Republica Moldova în Uniunea Europeană sunt judecătorii, de la care societatea trebuie să ceară integritate şi imparţialitate.

Declaraţia a fost făcută de magistratul român Cristi Danileţ, în opinia căruia cea mai rapidă cale de aderare la UE este un sistem judiciar funcţional şi independent. Aflat la Chişinău, judecătorul care este şi membru al CSM-ului de la Bucureşti, a participat la o întrevedere cu studenţi, organizată de Institutul pentru Cultură şi Drepturi Europene în colaborare cu un ziar local.

„Dumneavoastră ca societate civilă, ca presă, ca ONG-işti trebuie să subliniaţi în permanenţă ce aşteptaţi de la judecători. Eu vă spun drept ce aştept eu de la judecătorii din Republica Moldova: să ducă Republica Moldova în Uniunea Europeană. Dacă nu funcţionează justiţia, nu ajungeţi în Uniune, clar. Dacă nu funcţionează justiţia, nu vă funcţionează mediul de afaceri, pentru că nu vin investiţiile aici, dincolo că nu aveţi infrastructură ca lumea, pentru că oamenilor de afaceri li se cere mită şi ei nu vor să plătească mită”, a specificat Cristi Danileţ.

Un element crucial în reformarea sistemului judiciar îl reprezintă excluderea influenţei politice, a punctat judecătorul de la Bucureşti.

„Clasa politică să aibă curaj să acorde independenţă sistemului de justiţie. Dacă ei cred că pot controla justiţia în continuare se înşeală pentru că UE niciodată n-o să accepte o justiţie care nu este independentă. Aveţi o mare problemă la sistemul Procuraturii, a cărei independenţă trebuie întărită. Judecătorii trebuie să aibă curaj să aplice dispoziţiile legale indiferent cine este în faţa lui. Corupţia este un flagel la noi şi la dumneavoastră, dar trebuie sancţionat aspru. Judecătorul nu poate închide ochii la acte de corupţie, pentru că devii complice. Când sunt judecători incorecţi să-i izolăm, ei trebuie izolaţi şi expulzaţi din sistem”, a precizat Cristi Danileţ.

Magistratul român s-a referit şi la jaful de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, atenţionând că asemenea devalizări pot falimenta un stat în scurt timp.

„Dispar la dumneavoastră băncile, ceea ce la noi se întâmpla în anii 90. Atunci, înţelegeam, că era sălbăticie. Astăzi e aproape imposibil lucrul ăsta, la dumneavoastră văd că s-a întâmplat în perioada recentă. E foarte grav! Cred că vreţi să daţi faliment, încă două bănci şi daţi faliment, gata plecaţi acasă, stingeţi lumina, închideţi republica. Ceva se întâmplă, undeva nu funcţionează lucrurile. Cereţi oamenilor ăştia să acţioneze!”, a subliniat Cristi Danileţ.

Cristi Danileţ este judecător de 17 ani, iar din 2011 este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România. Este expert internaţional, implicat în proiecte de reformă a justiţiei pentru statele din centrul şi estul Europei.
Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri