12.2 C
Chișinău
duminică, 26 martie, 2023

Macovei: Participanții la „vânătoarea Domnească” trebuie pedepsiți

Must read

Comentarii recente

monica-macoveiJudecătorii și procurorii care au participat la vânătoare din Pădurea Domnească, în urma căreia a fost omorât Sorin Paciu, trebuie pedepsiți. De această părere este europarlamentarul și fostul ministru al Justiției din România, Monica Macovei.

„Consiliul Superior al Magistraturii este cel care îi poate sancționa pe magistrați, judecătorii și procurorii. Trebuie să-i sancționeze disciplinar pe toți cei care au fost la vânătoare. Simplu. Iar după părerea mea, atât de grav, încât nu avertisment sau tăiere din salariu, ci dat afară. Cine mai are încredere în ei? Eu trebuie să am încredere în judecător. E nevoie de presiune pe CSM să fie dați afară.

Ce este mai important? Să-i scoți din sistem. Să nu mai judece, fiindcă ai dubii dacă va mai judeca drept. Chiar crezi că va judeca strâmb, după ce s-a dus cu oamenii de afaceri și cu politicienii la vânătoare”, a declarat Monica Macovei într-un interviu pentru Jurnal TV.

N-a fost să fie, însă. Preşedintele CSM, Nichifor Corochii, a declarat că pentru el vânătoarea fatală n-a ridicat niciun semn de întrebare. Astfel, din peste 30 de vânători, inclusiv justiţiari, consilieri locali din partea PL, dar şi mai mulţi oameni de afaceri care administrează companii controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, pe banca acuzaţilor au ajuns patru persoane, iar învinuit de omor din imprudenţă şi vânat ilegal este fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel, Gheorghe Creţu.

Ceilalţi, inclusiv preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, au scăpat basma curată.

Totodată, europarlamentarul subliniază că majorarea salariilor judecătorilor implică mai multă responsabilitate din partea acestora.

„Este foarte important să fie plătiți, dar acest salariu bun vine la pachet cu altele: să fie tot sistemul judiciar bine plătit, după care ceri foarte multe lucruri. Deci, te plătesc bine, dar te-am dat afară imediat după ce ai greșit. Și pentru cei care au averi foarte mari și nejustificate de veniturile mici – controale, simplu. Și confiști sau impozitezi 70 la sută”, a precizat Macovei.

Monica Macovei este membru al Parlamentului European şi preşedintele Comisiei de cooperare Uniunea Europeană – Republica Moldova. A exercitat funcţia de ministru al Justiţiei în România, în perioada anilor 2005 – 2007, implementând acţiuni ce au eliminat o parte din problemele corupției la nivel înalt, reformei justiţiei şi spălării banilor.

Sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri