Miruna MunteanuDeşi autorii proiectului de lege privind modificarea Codului Audiovizualului au făcut un pas înapoi graţie solidarizării jurnaliştilor, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, este absolut convins că şi în continuare e nevoie de vigilenţă pentru a evita situaţii similare. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Orizont European” de la TVR+.

„În general, aceste proiecte de lege reprezintă efectul luptei dintre PLDM şi PD. Prevederile primului proiect de lege erau foarte clar îndreptate spre eliminarea de pe piaţă a unor radiodifuzori privaţi în folosul radiodifuzorilor pe care îi controlează politicienii din coaliţia de guvernare. În acest caz este vorba de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care controlează o bună parte dintre radiodifuzorii din Republica Moldova”, a specificat Petru Macovei.

În situaţia de faţă, directorul executiv al API a subliniat că lupta dintre PD şi PLDM se duce pentru a asigura controlul asupra televiziunii publice Moldova 1. „Din moment ce funcţiile din structura de reglementare a audiovizualului – CCA şi cele din Consiliul de Observatori al „Teleradio Moldova” sunt partajate politic, intuiesc că în scurt timp vom asista la o nouă rundă de bătălie între aceste două partide pentru a-şi asigura controlul asupra radiodifuzorului public”, a menţionat Petru Macovei.

În context, preşedintele Asociaţiei „Apollo”, Vasile Năstase, a afirmat în cadrul aceleiaşi emisiuni că acest proiect de lege este unul artificial şi că sub pretextul reglementării posturilor de televiziuni din Federaţia Rusă, care cu adevărat reprezintă o mare problemă pentru spaţiul de securitate al Republicii Moldova, s-a încercat de fapt sugrumarea libertăţii de exprimare. „Sunt nişte lucruri foarte încurcate în mod deliberat în acest proiect de lege de modificare a Codului Audiovizualului”, a precizat Vasile Năstase.

Prezent la emisiune, expertul român, George Scarlat a notat că în realitate autorii acestui proiect de lege ţintesc închiderea acelor posturi de televiziune care retransmit programe ruseşti din moment ce acestea nu au bani să finanţeze producţii proprii.

„Şi asta deoarece cea mai mare parte a banilor de pe piaţa de publicitate a Republicii Moldova este controlată de o Agenţie de publicitate, care la rândul ei este într-un trust de vreo cinci televiziuni. Piaţa de publicitate este aproape monopolizată. Aceste modificări nici măcar nu au fost prezentate Consiliului Europei. Am senzaţia că politicienii de la Chişinău nu sesizează foarte bine extrema sensibilitate existentă în UE privind libertatea presei şi libertatea de exprimare”, a declarat George Scarlat.

Reieşind din cele menţionate, atât Petru Macovei, dar şi Vasile Năstase, susţin ideea dezbaterii proiectului de lege privind modificarea Codului Audiovizualului mai întâi în societate. „Codul Audiovizual trebuie amendat cu totul alte capitole. Noi avem elaborat deja un proiect al Noului Cod care zace de câţiva ani la Parlament şi nimeni nu se atinge de el”, a conchis Vasile Năstase.

Sursa:jurnal.md

(89 accesari)