27.7 C
Chișinău
joi, 11 august, 2022

Lukashenko amenință că va opri livrările de gaz rusesc spre UE dacă Polonia închide granița cu Belarus

Must read

Comentarii recente

Liderul din Belarus, Alexander Lukashenko, a spus că este pregătit să închidă conductele cu gaz rusesc care alimentează restul Europei, dacă Polonia închide granița cu Belarus, a scris agenția de știri RIA, citată de Reuters.

Lukashenko a mai lansat o amenințare asemănătoare luna trecută care a stârnit reacția președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a avertizat Belarusul că oprirea livrărilor de gaz spre Europa prin conductele deținute de Gazprom ar reprezenta o „încălcare a contractului nostru de tranzit”.

Miercuri, Lukashenko a părut neafectat de avertizarea Rusiei. „În timp ce Polonia împreună cu alții iau și mai multe măsuri împotriva Belarusului, ei chiar cred că o să fiu constrâns de niște contracte? Să fim serioși, ar trebui să știe mai bine”, a spus Lukashenko într-un interviu cu o publicație rusească, potrivit Politico.

„Polonia are ideea asta de a închide granița cu Belarus. Bine, lasă-i să o facă”, a spus Lukashenko. „Dacă închid granița, atunci trebuie să se mai gândească cum o să mai cumpere energie din Rusia.”

Polonia a introdus noi restricții în preajma graniței cu Belarus

Tensiunile dintre cele două țări au atins cote alarmante din cauza crizei migranților. Minskul este prins într-un scandal cu Uniunea Europeană pe tema migranților din taberele de refugiați de la granița de vest a Belarusului.

UE a acuzat Belarusul că a transportat cu avionul mii de oameni din Orientul Mijlociu și că i-a „împins” spre vestul Europei prin Polonia, Lituania și Letonia. Belarusul respinge acuzațiile.

Miercuri, ministrul apărării din Polonia, Mariusz Blaszczak, a spus că atașatul pentru apărare al Belarusului a fost chemat la discuții după ce luminile pe care soldații polonezi le-au montat lângă orașul Terespol au fost avariate de focuri de armă. „Provocările serviciilor belaruse sunt complet inacceptabile”, a scris Blaszczak pe Twitter.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a introdus marți noi reguli care permit guvernului să limiteze accesul oamenilor în apropierea graniței cu Belarus. Legea a intrat în vigoare miercuri și a înlocuit starea de urgență care a expirat marți la miezul nopții.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri