Înalta Curte de Justiţie de la Londra a îngheţat activele deţinute la nivel mondial de către oligarhii ucraineni Igor Kolomoiski şi Ghenadi Bogoliubov. Este vorba despre cel puţin 2 miliarde şi jumătate de dolari, sumă care ar recupera capitalul extras în 2014 de la PrivatBank, cea mai mare bancă din Ucraina. 

Cei doi oligarhi ucraineni sunt foştii proprietari ai PrivatBank, cea mai mare bancă particulară din ţara vecină, care anul trecut a fost naţionalizată într-un efort de evitare a colapsului. Totul după ce uriaşe credite neperformante au lăsat o gaură financiară de 5,6 miliarde de dolari. Vara trecută, anchetatorii au constatat că în 2014, conducerea Privatbank ar fi scos în afară ţării bani acordaţi de Banca Naţională pentru refinaţarea instituţiei financiare. Pe baza unor dovezi în acest sens, Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis îngheţarea activelor la nivel mondial deţinute de Igor Kolomoisky şi Ghenadi Bogoliubov, transmite Jurnal TV.

Potrivit instanţei britanice, cei doi oligarhi au sustras aproape două miliarde de dolari din cadrul PrivatBank printr-o serie de tranzacţii obscure, realizate prin transferuri de fonduri către companii deţinute în secret de către cei doi magnaţi. Foştii proprietari ai băncii, care deţin active în media sau companii energetice, nu au comentat deocamdată decizia britanicilor. Schema „miliardului pierdut” din Ucraina este similară cu cea aplicată la devalizarea băncilor moldoveneşti tot în 2014, atunci când prin credite neperformante sume uriaşe de bani au ajuns în offshore-uri. Atunci, BNM a alocat circa 14 miliarde de lei, dispăruţi în frauda bancară de la cele trei bănci din Moldova.

„Surpriza este alta, că nu autorităţile statului fie Ucraina, fie Republica Moldova au dat foarte mult din coate, dar se aplică ceea ce este: extinderea jurisdicţiei şi aici vorbim de două ţări. Prima ţară care vorbesc despre jurisdicţie extinsă este Statele Unite, însă Statele Unite este o ţară mare, dar legislaţia Marii Britanii este cu mult, cu mult mai severă şi ei au cu mult mai multe instrumente decât Statele Unite. Îşi are efectul jurisdicţia extinsă, jurisdicţia editorială a Marii Britanii şi unica ce sper că vom intra şi noi în cel mai scurt timp în vizorul lor. Doar aşa vom putea recupera banii care au dispărut”, a declarat expertul economic, Veaceslav Ioniţă.

Potrivit raportului Kroll, suma delapidată din cele trei instituţii bancare moldoveneşti a trecut prin conturile a cinci firme offshore de la PrivatBank din Letonia, o subsidiară a grupului Privatbank din Ucraina.

Sursa:jurnal.md

(48 accesari)