-1.7 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Lituania, Letonia și Estonia avertizează că situația de la granița UE cu Belarus ar putea să degenereze într-un conflict militar

Must read

Comentarii recente

Țările care se învecinează cu Belarusul au avertizat, joi, că recenta criză de la graniță ar putea să degenereze în confruntări militare, în timp ce Ucraina desfășurat trupe pentru a-și consolida frontiera, relatează Reuters.

Lituania, Estonia și Letonia spun că Belarusul a provocat amenințări grave la securitatea europeană prin escaladarea deliberată a atacului său hibrid, folosindu-se de refugiați ca represalii pentru sancțiunile impuse.

„A crescut posibilitatea de provocări și incidente serioase care ar putea să ducă la implicare din partea domeniului militar”, se arată într-un comunicat comun al ministerelor de apărare din cele trei țări.

Ministerul apărării din Belarus a transmis anterior, că dacă Polonia își va accentua forțele militare la graniță, atunci va fi obligat să ia „măsuri adecvate de răspuns” în mod independent, sau cu aliatul său, Rusia.

Și Ucraina și-a consolidat frontiera cu 8.500 de militari, deși nu face parte din actualul conflict de la graniță.

Liderii europeni îl acuză pe Lukașenko că a ademenit cu promisiuni goale în jur de 2.000 de migranți, majoritatea kurzi din Orientul Mijlociu, să vină în Belarus pentru a-i trimite apoi peste graniță în Uniunea Europeană și să se răzbune, astfel, pentru sancțiunile impuse de blocul european.

Recent, delegațiile țărilor europene și ale Statelor Unite la Consiliul de Securitate al ONU au cerut acțiuni urgente față de comportamentul Belarusului de la granița sa cu Polonia, spunând că noua criză a migranților de la frontierele Uniunii Europene este „orchestrată” și că Lukașenko pune în pericol viețile migranților pentru scopuri politice.

În condițiile în care migranți din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa au făcut noi încercări de a pătrunde în Uniunea Europeană, Moscova și-a trimis avioane de luptă să furnizeze sprijin pentru Belarus – două bombardiere strategice Tu-22M3 au fost folosite pentru a testa sistemul defensiv aerian al Belarusului.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri