-0.6 C
Chișinău
joi, 1 decembrie, 2022

Liderul tătarilor din Crimeea face apel la boicotarea referendumului şi cere intervenţia NATO

Must read

Comentarii recente

465x0_crimeea_87037000Liderul minorităţii tătare din Crimeea, Mustafa Djemilev, a făcut apel, joi, la boicotarea referendumului privind alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia şi a solicitat ca NATO să intervină pentru a preveni „un masacru”.

„Facem apel la tătarii din Crimeea să boicoteze referendumul”, a declarat pentru AFP Mustafa Djemilev, aflat în vizită la Bruxelles.

Apreciind că ONU nu va accepta niciodată, din cauza dreptului de veto al Rusiei, să trimită căşti albastre în Crimeea, Djemilev a solicitat ca NATO „să intervină, la fel în Kosovo”, pentru a preveni „un masacru”.

Oficialul tătar a anunţat că intenţionează să aibă o întrevedere cu secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

„Nu am văzut nicio măsură serioasă din partea Occidentului”, a afirmat el, apreciind că restricţiile stabilite pentru eliberarea de vize nu vor avea un efect prea mare. Persoanele vizate de aceste măsuri „duc o viaţă bună în Rusia”, a spus el.

„Am spus că Ucraina ar trebui să invite trupe de menţinere a păcii din cadrul ONU, dar ştiu că Rusia este în Consiliul de Securitate şi, prin urmare, aceasta nu se va face”, a continuat el.

„Dacă alte metode nu merg, poate NATO ar trebui să trimită forţe. Ei o fac, în general, doar când există un masacru. Ne-am dori ca aceasta să se întâmple înainte de un masacru”, a mai spus Djemilev.

Miercuri, Mustafa Djemilev a purtat o conversaţie la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, în cursul căreia liderul tătarilor a pus la îndoială legitimitatea referendumului care va avea loc duminică în Crimeea.

El a anunţat pentru AFP că i-a spus lui Putin că „tătarii nu vor face război cu Rusia, dar vor apăra integritatea teritorială a ţării lor”.

Comunitatea tătară reprezintă între 12 şi 15% din cei aproximativ două milioane de locuitori ai Crimeei. Tătarii din Crimeea s-au opus secesiunii peninsulei şi au susţinut manifestaţiile împotriva preşedintelui prorus ucrainean Viktor Ianukovici.

sursa: mediafax.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri