-0 C
Chișinău
sâmbătă, 4 februarie, 2023

Liderii UE, prezenți la summit-ul G20, au discutat la telefon cu Maia Sandu despre criza gazelor din Republica Moldova

Must read

Comentarii recente

Preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene au avut sâmbătă, de la summitul G20, convorbiri telefonice cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe tema problemelor aprovizionării cu gaze, Chişinăul solicitând anterior sprijin european.“Am discutat la telefon cu preşedinta Maia Sandu în marja G20 pentru a primi ultimele informaţii cu privire la situaţia energetică din Moldova“, a scris Charles Michel, preşedintele Consiliului European, pe Twitter, notează caleaeuropeana.ro.

De cealaltă parte, preşedinta Maia Sandu a comunicat că a avut convorbiri telefonice atât cu preşedintele Consiliului European, cât şi cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a precizat că i-a mulţumit lui Charles Michel pentru “pentru sprijinul şi asistenţa nepreţuite oferite de partenerii noştri europeni în timpul acestei crize a gazului”.

“Diversificarea aprovizionării cu energie este esenţială pentru ca Moldova să devină mai rezistentă în anii următori“, a scris ea, pe Twitter.Într-un mesaj separat, Maia Sandu a indicat că a discutat cu Ursula von der Leyen depsre evoluţiile crizei gazului în Republica Moldova, subliniind că aşteaptă să consolideze cooperarea energetică cu UE.

Convorbirile lui Sandu cu liderii UE au avut loc după ce vineri gigantul rus Gazprom şi Republica Moldova au anunţat prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chişinău, care se confruntă cu penurii şi reproşează Moscovei că a crescut preţurile.

Comisia Europeană va acorda un sprijin financiar de 60 de milioane de euro pentru Republica Moldova să facă faţă problemei aprovizionării cu gaze, a anunţat miercuri şefa instituţiei europene, Ursula von der Leyen, după o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, şi o convorbire telefonică prealabilă cu Maia Sandu.

Întrevederea a avut loc în contextul în care Uniunea Europeană şi Republica Moldova au organizat joi cea de-a şasea reuniune a Consiliului de asociere, întâlnirea având loc în contextul crizei acute a aprovizionării cu gaze naturale în Moldova, UE reafirmând angajamentul ferm de a consolida asocierea politică şi de a aprofunda integrarea economică a Republicii Moldova.

În acest cadru, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a avertizat că gazele naturale sunt utilizate ca “armă geopolitică” împotriva Republicii Moldova.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri